HISTORIKER: Johnny Haugen har skrevet doktoravhandling om motstandskampen på Sørlandet under siste verdenskrig. Torsdag så han for første gang det hemmelige rommet over kvistrommet i denne bygården, på hjørnet mellom Kronprinsens gate og Tollbodgata. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Men det tok noen timer før de fant det godt skjulte og drøyt én gange halvannen meter lille rommet over kvisten på hjørnegården mellom Kronprinsens gate og Tollbodgata.

Så vanskelig var rommet å finne at selv Gestapo ga opp jakten under en razzia i mars 1945. Det fryktede tyske politiet hadde fått nyss om illegal virksomhet i bygården, på den tiden kjent som Thorvaldsens gård.

Virksomheten besto i opptrykk av den illegale avisen Sørlandsfronten, en aktivitet som startet i Åseral i oktober høsten før.

FILM FRA LOFTET: Studentene Mats Kristiansen (f.v.), Torjus Kydland, Mari Westvold og Stian Hansen studerer gammelt filmopptak fra loftet over hyblene de leier. Foto: Lars Hollerud

Flere spor

Stian Hansen, Mari Westvold, Torjus Kydland, Mats Kristiansen, Jonas Strisland, Andrea Bergkvist Salvesen, Tonje Helgeland og Øyvind Steensen fant ikke bare rommet, men også tydelige spor etter den dristige virksomheten på loftet over leiligheten som den gang ble bebodd av Erik Haraldsen.

Blant annet en alarmknapp, en plakat med beskjed om adgang forbudt for folk med dårlig mage, et kart over England, Irland, Nederland og Belgia og navnene på en rekke polske byer, skrevet med blyant i taket.

Borte var stensilduplikatoren og radioen, de livsviktige redskapene unge kristiansandere brukte i motstandskampen.

Like etter oppdagelsen, la studentene ut bilder og tekst om sitt funn på det engelskspråklige nettforumet reddit.com.

Voldsom interesse

Torsdag kveld, tre døgn senere, kunne de telle over én million klikk, mer enn 40.000 likes og 2704 kommentarer.

Blant dem som oppdaget studentenes oppdagelse, var en som kjente til det hemmelige rommet fra før.

Det var historikeren Johnny Haugen fra Evje, som har skrevet doktoravhandling om den tyske okkupasjonen på Sørlandet og den lokale motstandskampen.

Men han hadde aldri sett rommet der produksjonen av Sørlandsfronten foregikk, før han tok turen til byen og oppsøkte bygården sammen med Nært.

Åseral

— Veldig artig å se dette. Her ble altså én av fem illegale aviser i Kristiansand og én av 17 på Sørlandet laget i all hemmelighet av blant andre Åge Thorvaldsen, Øyvind Thorvaldsen, Gunnar Bueklev, Harald Stene Dehlin, Henrik Natvig, Beer-Sørensen og billedhugger Ingemund Berulvson, opplyser Haugen, som legger til at virksomheten ble innstilt etter razziaen i mars 1945. — Det hører med til denne avisens historie at den ble igangsatt i Åseral av teologistudenten Albert Andersen (Assev) fra Kristiansand. For å dekke over og legitimere oppholdet, annonserte han i Fædrelandsvennen 16. oktober 1944: «Nedbrudt, ung mann ønsker rekreasjonsopphold på gård på landet. Helst hos troende». Andersen fikk napp hos Tarjei og Anna Tomine Eskild. Etter flere tyske razziaer flyktet Andersen til Sverige, og avisproduksjonen ble flyttet til Kristiansand.