AGDER: – Vi pleier ikke å ta så mange på ei helg. Folk har visst fått på sommerdekkene og vil sjekke om bilen går like fort i år som i fjor. Det gjør den nok, og det er noen som har forsøkt litt for hardt, sier Øystein Krogstad, sjef for utrykningspolitiet i Agder.

En mann i 50-årene fikk førerkortet sitt beslaglagt etter at en gjennomsnittsmåling stoppet på 156 km/t på E18 ved Brokelandsheia i Gjerstad.

– Han var på vei østover. Mannen må ha hatt det veldig travelt. Med 155 km/t på ei snittmåling har han nok vært oppe i 170 km/t. På normale biler peker pila fort nærmere 200 km/t da. Det går virkelig fort, sier Krogstad.

– Bruk hodet

Han sier at utrykningspolitiet har målt høyere hastigheter, men at det ikke skjer ofte.

– Det er heldigvis sjelden vi tar folk en slik hastighet. Men det er noen som tror firefelts vei betyr fri fart. Det ser vi jevnlig både mellom Lillesand og Grimstad, og i arendalsområdet, sier Krogstad.

UP-sjefen oppfordrer bilister til å ta det med ro og akseptere at det er satt en fartsgrense.

– Det handler om å bruke hodet. Du har kanskje kontroll på bilen din, men ikke på hva andre bilister gjør. Plutselig kan det smette ut en elg eller rev i veien, forteller UP-sjefen.

Fire beslag

I tillegg til mannen i 50-årene som mistet lappen i Gjerstad, var det tre andre førerkortbeslag mellom Kristiansand og grensa til Telemark.

– På E18 ved Gaupemyr ble en mann stoppet i 144 kilometer i timen. Dette var de to raskeste. I tillegg var det to andre førerkortbeslag på E18 i helga, sier Krogstad.

Alle fire ble tatt av UPs videosnittmåling.

– Det kan godt være du som bilfører har kontroll i 150 km/t. Men det er så mye annet som kan skje. Fartsgrensene er der av en grunn, sier han.