Her kontrollere UP-sjef Øystein Krogstad biler i vestgående retning ved avkjørselen til Saltrød på E 18 øst for Arendal. Foto: Ernest Boswarva

AUST-AGDER: I ensom majestet kjører sjefen for Utrykningspolitiet i Agder og Rogaland på E 18 fredag kveld. 25 av de 26 UP-ansatte i Agder politidistrikt er tatt ut i streik, men Krogstad har beholdt uniformen på.

— Streiken kunne nesten ikke kommet mer ubeleilig med tanke på tidspunkt. Erfaringsmessig vet vi at det skjer mange alvorlige ulykker i perioden fra pinsen. Statistisk sett er juni en av de verste månedene med tanke på antall dødsulykker i trafikken, sier Krogstad.

Tett trafikk på veiene

Øystein-Krogstad.jpg

Ifølge UP-sjefen har det vært stor trafikk på sørlandsveiene fredag kveld, men foreløpig har det ikke vært noen alvorlige ulykker.— Det har heldigvis gått bra så langt. Folk er som vanlig blide og hyggelige, og noen kommenterer at de ikke trodde det var politifolk på veien for å kontrollere, sier Krogstad.

Selv om folk ikke kan føle seg helt trygg på at det ikke blir tatt for trafikkovertredelser, blir det ikke noen innbringende dager for statskassa.

— Nei, det er nok en dårlig dag for staten rent inntektsmessig. Når man er alene i trafikken så har man nok med å sjekke førerkort og at folk ikke kjører i ruspåvirket tilstand. Det er ganske stusslig å stå alene på kontroll langs veien. Jeg skulle gjerne hatt hele gjengen på jobb, men humøret er på topp, sier Krogstad.

Bistand fra lokalt politi

Utrykningspolitiet i Agder dekker veinettet fra Risør i aust til Flekkefjord i vest. Fredag har UP-sjefen holdt seg i den vestre delen av politidistriktet.

— I ettermiddag var jeg litt vest for Arendal, og nå i kveld setter jeg kursen lenger østover, forteller Krogstad.

— Hvordan håndterer dere situasjonen om det oppstår større trafikale problemer?

— Da blir det til at det lokale politiet må trå til. Det er ikke så mange å spille på når jeg er alene på veien, sier UP-sjefen.

— Har det tikket inn noen smser fra kolleger som nyter late dager i sola?

— Nei, i grunnen ikke. Men jeg var en tur innom politistasjonen tidligere i dag, hvor det satte en del kolleger som streikevakt. De mente de hadde det stritt der de satt i sola og koste seg. Selv måtte jeg sette meg tilbake i en godt oppvarmet politibil, humrer UP-sjefen.