Kommer: Årets Giro d'Italia-vinner Ryder Hesjedal er kanskje feltets sterkeste rytter. Foto: ALESSANDRO GAROFALO
kommer: Den ferske bronsevinneren fra London-OL, Alexander Kristoff, kaster glans over arrangementet. Foto: Junge, Heiko
kommer: Stuart O'Grady Foto: Scanpix
Kommer: Edvald Boasson Hagen. Foto: Lauten, Daniel Sannum

KRISTIANSAND: — Dette blir en sykkelfest der man kommer veldig nær løperne, sier rittleder Erik Tandberg til Fædrelandsvennen.

Edvald Boasson Hagen, som leverte et solid Tour de France, stiller, det samme gjør bronsevinner i OL, Alexander Kristoff og sammenlagtvinner i Giro d'Italia, Ryder Hesjedal.

Den største stjernen er imidlertid ikke norsk. Australske Robbie McEwen kommer til Kristiansand og skal sykle sitt siste løp i karrieren i lekegrinden til en av sine argeste konkurrenter opp igjennom årene, Thor Hushovd. Dessverre uten konkurranse fra oksen fra Grimstad, som sliter med sykdom.

— Dette feltet har kanskje ikke like mange store navn som i fjor, men de som deltok i fjor har ikke vært i nærheten av årets ryttere denne sesongen. Det å få bronsevinneren fra OL, er veldig moro. Jeg turte knapt tro at han hadde vunnet bronsen. Også kommer McEwen til å lage show. Han skal ta Kristiansand med storm, sier Tandberg.

Budsjett på fem mill.

I fjor ble Sørlandsparken Grand Prix en sportslig knallsuksess, med en rekke store profiler på startstrek og rundt 30.000 tilskuere. Men arrangementet gitt med dundrende underskudd.

Et av Erik Tandbergs mål da han startet arbeidet mot årets sykkelritt, var å skape et bærekraftig arrangement som kan arrangeres hvert år.

— Vi har klart å få det til på veldig kort tid og gjennomfører på sparebluss. Samtidig tror vi det blir et meget godt arrangement, sier Tandberg.

Også den økonomiske delen skal være under god kontroll. Rittet har, etter det Fædrelandsvennen kjenner til, et budsjett på rundt fem millioner.

— Det beløpet er i nærheten av sannheten. Vi har god kontroll på økonomien, og tror ikke det er fare for at vi får oss en overraskelse. Mesteparten av kostnadene er fakturerte, og inntektssiden er kartlagt. Der slipper vi å ta hensyn til usikre inntekter, da det er gratis å komme inn, sier økonomisjef i SGP, Ove Pollestad.

Et av trekkplasetrne i dag er bronsevinner i OL, Alexander Kristoff. Han ser frem til å sykle på hjemmebane bare seks dager etter hans medalje i London.

Fra OL-medalje til Kvadraturen

— Jeg tror dette blir bra og mye liv i Kristiansand. Sannsynligvis blir det en folkefest og blir morsomt å delta, sier Kristoff.

25-åringen har økt sin status betraktelig etter den overraskende bronsemedaljen i OL sist lørdag.

— Folk som ikke kan så mye om sykkel fra før, har nok kanskje fått vite hvem jeg er nå etter medaljen. Jeg har nok fått et litt mer kjent navn enn tidligere, mener Kristoff.

Spurteren fra Team Katjusja har fått mye mediedekning etter medaljen i OL, men det har begynt å normalisere seg nå.

— Trykket rundt meg har startet å legge seg litt nå, så det er litt roligere nå. Det begynner å bli normalt, sier Kristoff.

OL-helten rekker ikke å være med på festen etter Sørlandet Grand Prix. Han må hjem til Stavanger for å pakke, ettersom han skal til Belgia for å sykle Eneco Tour – et ritt som Edvald Boasson Hagen har vunnet to ganger, og rittet har ProTour-status.