MANDAL: — Det ble en dramatisk start på ferien. Nathanael orket ikke å gå den første dagen, sier mamma Karianne Walvick Landås (27).

8. juli reiste familien på fire med Fjord Line fra Kristiansand til Hirtshals. Det var første gang de reiste med selskapet, og første gang de hadde med seg campingvogn til ferien i Danmark, Tyskland og Sverige.

— Vi ble stående på nederste dekk, og antagelig rett over jetmotorene. Vi reagerte på at det var fryktelig varmt da vi kom til bildekket ved ankomst Hirtshals. Nathanael hadde sovet i vogn på overfarten, og jeg passet sønnene mine på ett og fire år da vi gikk til bilen, mens mannen min kom etter med vogna. Da vi ventet ved bilen satte jeg ettåringen barbeint ned på dekk, og bare sekunder etter satte han i et høyt hyl. Føttene hans var rødbrente, og utrolig varme. Jeg fikk helt sjokk, sier Walvick Landås, som til daglig driver en familiebarnehage i Holum.

Kaotisk

Hun beskriver en kaotisk stund på bildekket. Gutten gråt av smerte. Fordi de sto først i køen, måtte de hive seg i bilen og komme seg ut. Dermed fikk de ikke tak i noen av de ansatte.

— Nathanael illskrek etter episoden, og jeg forsøkte å se etter advarselsskilt inne på ferja, men fant ikke noe. Mannen min og jeg prøvde å ta på dekket, men det så varmt at det var umulig å holde hånden på overflaten. Man kjente varmen gjennom skoene. Skremmende, sier hun.

FERIE: Det ble en dramatisk start på ferien for familien Walvick Landås fra Holum tidligere i sommer. Nathanael (1) hadde sovet under overfarten til Danmark, og siden det var en varm dag var han kun iført shorts- og t-skjorte. Han illskrek da han barbeint ble satt ned ved siden av bilen på ferjens bildekk. Mor Karianne Walvick Landås klarte selv ikke å berøre dekket med hånda på grunn av varmen. Foto: Hanne Christine Bor

Vel ute av ferja, kjørte familien straks til stranden, der de kjølte ned guttens bein i sjøen. Føttene ble smurt inn med aloe vera, og foreldrene vurderte at han ikke trengte legehjelp.— Han gråt om natten, og dagen etter orket han ikke å gå. Han er fortsatt skeptisk til å bli satt på bakken barbeint, sier moren og spør hva som hadde skjedd om gutten hadde vært yngre, og om han hadde blitt satt på gulvet i bare bleia.

— Heldigvis fikk han ikke blemmer. Men jeg er ikke i tvil om at gutten hadde fått store brannskader om han hadde blitt stående noen sekunder til, sier hun.

Advarsel

Under den toukers lange ferien i Danmark, Sverige og Tyskland, fortrengte familien episoden, men vel hjemme igjen, sendte moren mandag en mail til ferjeselskapet.

— Jeg er verken bitter eller bærer nag til selskapet, men jeg ønsker å gjøre dem oppmerksom på det glohete dekket slik at de kan advare andre passasjerer. Vi ønsker ikke at andre skal oppleve det samme som vår lille gutt. Det er fortsatt sommer, og mange, både barn og voksne, skal reise med samme ferje, sier Walvick Landås.

Hun legger til:

— Vi var sikkert veldig uheldige, men jeg tror ikke vi kommer til å bruke dette ferjeselskapet en gang til.

Har bestilt advarselsskilt

— Jeg beklager at barnet har hatt en slik opplevelse. Nå vil helse-, miljø- og sikkerhetsansvarlig foreta en nøye gjennomgang, blant annet med temperaturmålinger i området, sier administrerende direktør i Fjord Line, Ingvald Fardal.

Han bekrefter å ha mottatt mailen fra Walvick Landås, og etter å ha blitt gjort kjent med saken har Fardal nå bestilt skilt som advarer mot å oppholde seg barbeint i det aktuelle området.

— Ut fra bilens posisjon på ferja, har den stått i området ved maskinrommet og jetmotorene. I dag har jeg fått bekreftet at dette området er varmere enn andre steder på ferja, ved at ansatte har vært nede på bildekket og kjent med hånden. Vi vil foreta ytterligere målinger, men den foreløpige konklusjonen er at vi ved hjelp av skilt merker at man ikke går barbeint her, sier Fardal.

Han legger til at det er første gang han hører om at et barn har brent føttene sine på et av ferjens bildekk, og at det er all grunn til å ta en skikkelig gjennomgang ved en slik henvendelse.