Ny topplass: Alt tyder på at stortingsrepresentant Åse Michaelsen havner på toppen av Vest-Agder Frps liste ved neste stortingsvalg. Foto: Kristin Ellefsen

AGDER: — Jeg har i et brev til nominasjonskomiteen gitt beskjed om at jeg tar en pause fra stortingspolitikken, sier Utsogn. Utsogn har som tredjemann på dagens liste møtt relativt hyppig på Stortinget som vararepresentant. Etter at Henning Skumsvoll trakk seg regnet de flest med at Utsogn og Michaelsen ville dannet toppen av Frps stortingsliste.

— Jeg stiller ikke som kandidat. Det er et privilegium å være blant favorittene til en plass høyt på listen, men med to barn hjemme på åtte og fem år ønsker jeg å prioritere familien, sier Utsogn. Han peker på at med en plass på Stortinget blir det liten tid til å være sammen med barna.

Kan stille om fire år

— Det betyr at jeg nå har alt fokus på Kristiansand og å følge opp mitt politiske arbeid i byen. Det synes jeg er givende og svært utfordrende. I lokalpolitikken er de politiske oppgavene mer konkrete og håndfaste, og resultatene kommer kjappere. På Stortinget er dette mer fjernt. For meg er det minst like interessant og meningsfylt å drive med lokalpolitikk som nasjonalpolitikk, sier Utsogn.

Utsogn utelukker ikke at han stiller sterkere om fire, åtte år eller senere. Han har ikke gitt opp en karriere i rikspolitikken. Foran valget i 2013 gir han nåværende stortingsrepresentant Åse Michaelsen full støtte og han er ikke alene om å gjøre dette.

Åse har gjort jobben

Leder i nominasjonskomiteen i Vest-Agder Frp, Christian Eikeland, gir også Michaelsen sin støtte. Dermed tyder alt på at hun vil toppe Frp-listen ved stortingsvalget høsten 2013. — Åse Michaelsen har gjort en god figur de årene hun har sittet på Stortinget, og er hun motivert for fire nye år, skal det mye til for at hun ikke topper vår liste, sier Eikeland. Michaelsen har gitt nominasjonskomiteen beskjed om at hun ønsker å stille til gjenvalg. Nummer to på listen, Henning Skumsvoll, tar ikke fire nye år.

Finne andreplassen

— Vi har fått inn forslag på rundt 23-24 navn til vår liste, og fram til september vil vi intervjue disse før vi fremmer et listeforslag med 12 navn, forteller Eikeland. Også Michaelsen må igjennom en grundig intervjurunde, men hele nominasjonskomiteen mener hun står sterkt etter at hun har gjort en utmerket jobb de fire siste årene, ifølge Eikeland.

Nå begynner altså arbeidet med å finne hvem som skal stå på andre plass på Frps liste. Leder i Kristiansand Frp, Vidar Lynnæs, innrømmer at de nok vil sloss for den plassen, men at man ikke har kandidaten klar. Kristiansand Frp har fremmet sitt foreløpige listeforslag med Åse Michaelsen på topp, og ingen andre til topp tre.