Leif Hægeland (t.v.) fra brannvesenet i Hægeland klarte i går kveld å slukke skogbrannen i Vennesla. I dag jobbet de med etterslukking.
Leif Hægeland (t.v.) fra brannvesenet i Hægeland og stasjonssjef Dag Sørensen (bak) fra brannvesenet i Vennesla klarte i går kveld å slukke skogbrannen i Vennesla. I dag jobbet de med etterslukking.
Skogbrannen har svidd av mye skog og mark.
Skogbrannen har svidd av mye skog og mark.
Skogbrannen har svidd av mye skog og mark.
Bilen til brannvesenet kjørte så langt inn på traktorveien som den kom. I dag har brannvesenet drevet etterslukking i området.
Brannen har svidd av mye skog og mark.
Brannen har svidd av mye skog og mark.

VENNESLA: Det var ved 13-tiden i går at det ble meldt om branntilløp i et skogområde på grensa mellom Vennesla og Iveland. Den opprinnelige meldingen var ikke veldig alvorlig, men det viste seg raskt at brannen var langt større enn først antatt.

— Folk fra stasjonen på Hægeland rykket ut. I tillegg rykket vi ut med to mann fra stasjonen i Vennesla, som var på jobb. Vi reiste opp med en bil og tankbil, sier utrykningsleder og stasjonssjef for Kristiansandsregionen brann og redning stasjon Vennesla, Dag Sørensen, til fvn.no.

Leif Hægeland (t.v.) fra brannvesenet i Hægeland klarte i går kveld å slukke skogbrannen i Vennesla. I dag jobbet de med etterslukking.

To brannfronterMot slutten av den flere kilometer lange grusveien inn mot gården på Båseland, møtte brannvesenet et dramatisk brannbilde.

— Det brant på begge sider av veien. Det var to brannfronter og veldig uoversiktlig. Man så ikke all røyken og det var vanskelig å se omfanget av brannen, sier Sørensen.

Like etter at Sørensen ankom skogen som utrykningsleder, ankom brannbilen med frivillige brannmannskaper fra brannstasjonen på Hægeland.

— Vi så at det brant på begge sider av veien og vi så at det brant flere steder innover. Det var blitt slått full alarm hos oss, og vi rykket ut med sju mann og to biler, sier utrykningsleder for stasjonen i Hægeland, Leif Hægeland, til fvn.no.

Kalte ut flere folk

Arbeidet med å få ut pumper og slanger ble satt i gang. Samtidig forsøkte mannskapene å få oversikt over situasjonen.

— Vi meldte raskt behov for flere folk, sier Sørensen. Vaktlaget fra brannstasjonen i Vennesla ble beordret ut. En stund senere ble også vaktlaget fra brannstasjonen på Iveland og en innsatsgruppe fra Sivilforsvaret sendt ut.

I over åtte timer jobbet brannmannskapene med å temme brannen.

— Det var dramatisk med kraftig vind og vindkuler. Da vi etter hvert kom ned fikk vi stoppet brannen vestover og begrenset brannen litt, sier Hægeland. Mellom 25 og 30 brannmannskaper deltok i arbeidet med å slå ned brannen, som la et område på over 250 mål helt eller delvis svart.

Tydelig merket område

Myrområder, trær og skogområder på Båseland er tydelig merket av brannens herjinger. To hytter gikk også tapt i brannen.

Da fvn.no gikk gjennom brannområdet dagen derpå, jobbet brannmannskaper fra Vennesla og Hægeland med etterslukking.

Fortsatt røyk det godt flere steder i terrenget. Båt med pumpe ble satt på Homevatnet og dermed fikk brannfolkene fram vann til store deler av området hvor det har brent.

  • Det var dramatisk med kraftig vind og vindkuler.Leif Hægeland

Skogbrannen har svidd av mye skog og mark.

Oppfordringen fra Dag Sørensen i brannvesenet er klar:— Det er helt klart at folk må være forsiktige. Det må bare prentes inn hos påskefolket. Det er veldig tørt nå, sier Sørensen. Ved Båseland er overflaten på myrene knusktørre.

Skogbrannindeksen fra Meteorologisk institutt indikerer at det er meget stor skogbrannfare flere steder, deriblant Åmli, Grimstad og Kristiansand.