AGDER: — I dag ser det ut som dere får noen regnbyger i vestlige områder. Aust-Agder slipper stort sett unna regn, og vil få perioder med sol fredag. Kristiansand vil få skiftende skydekke, forteller Lisbeth Håvik, vakthavende meteorolog ved Stormgeo.

Det skiftende været fredag holder seg utover i helga. Mest rufsete blir været på lørdag.

— Lørdag blir det regnbyger og en del skyer. Snøgrensen ligger på rundt 400-600 meter. Temperaturene ligger ned mot et par plussgrader i lavlandet, så det kan bli lokalt kjøligere og glatte veier, varsler meteorologen.

Sola kommer

Hvis lørdagen blir i gråeste laget, kan vi trøste oss med at søndagen blir bedre.

— Da vil skyene lette, og det blir lange perioder med sol. Det kan hende skyene blir liggende litt først på dagen, men så klarner det opp og vi får en flott dag i store deler av Sør-Norge, sier Håvik.

Klart vær betyr også at det kan bli kjøligere og fare for nattefrost. Når sola skinner midt på dagen, vil temperaturen komme opp i fem grader.

— Men det vil blåse nordlig bris, så det vil bli et kaldt drag i lufta. Vi kan kalle det flott høstvær, på grensen til vintervær, mener Håvik.

Det er bare å nyte søndagsværet, for til uka kommer skyer og regn tilbake.

— Det er ventet inn et ganske kraftig lavtrykk på Vestlandet mandag. Fra ettermiddagen kan nok Agder få inn litt regn, mest lengst vest. Trolig vil vinden komme opp i kuling i løpet av mandagen. Så det er absolutt viktig å nyte søndagen, påpeker Håvik.

Grått lørdag, penere søndag

Arild Mentzoni, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, støtter stort sett Håviks prognoser for helga.

— I morgen blir det nokså grått med regn og regnbyger. Lørdag kveld blir det bedring i været, men det tar litt tid før det klarner. Det letter først i vest. Etter hvert blir det oppholdsvær og til dels pent vær utpå dagen. Fra midt på dagen vil det også bli bra i Kristiansand, sier Mentzoni.

Han regner med at snøgrensen vil ligge noe høyere enn Håvik

— Vi må ganske høyt for å få nedbør i form av snø. Rundt 500-700 meter, mener Mentzoni.

Han tror ikke vi får frost i lavere strøk i helga, verken på dagen eller natta.

Lyn og torden

Natt til fredag har flere merket kraftig lyn- og tordenvær.

— I forbindelse med de kraftige bygene som har kommet i løpet av natta, har det tordnet både på Vestlandet, Sørlandet og i Skagerrak. Dette er et kystnært fenomen. Det har vært noen nedslag, men ikke så mange som vi får i forbindelse med tordenvær om sommeren, forklarer Mentzoni.