POTETBONDE: Lars Torp har satt de første potetene i jorda, men han gambler. Blir det kulde i april kan potetene fryse. Foto: Helge Corneliussen

GRIMSTAD: — Det er sjelden tidlig å sette poteter i midten av mars. Jeg vet ikke om det er lurt, men litt må vi gamble, sier potetbonde Lars Torp, som ikke kan huske at poteter er blitt satt tidligere.

— Jorda er kjempefin og helt fri for tele. Setting nå er utvilsomt rekordtidlig. Spørsmålet er bare hvem som har rekorden. Det går rykter i bygda om at de første potetene i bygda ble satt så tidlig som 13. mars, sier Gurine Seland som er leder av Reddal fellespakkeri.

Slo den gamle rekorden

Fvn.no kan avsløre at potetbonden som klarte å lure sambygdingene i tidligpotetbygda er byggmester Kristoffer Seland.

— Det stemmer nok det. De andre må bare følge med. Jeg satt fem dekar 13. mars. Jeg har aldri sett jorda så fin før, sier Seland.

Den gamle rekorden er fra 2008. Da ble potetene satt 17. mars.

Lars Torp satt ti dekar poteter i går. Nå skal alt under plast. Torp håper potetene gror i rekordfart og gir gode priser. Han går spente uker i møte.

— Faren er kuldegrader i midten av april når potetene spirer, sier Torp.

Først og størst

Potetbygda Reddal leverer rundt 2.200 tonn tidligpoteter årlig og er som regel først og størst, til tross for at konkurrentene i Rogaland setter først.

På denne tiden i fjor ryddet desperate tidligpotetbønder i Reddal snø fra åkrene. Likevel var de først til Det kongelige slott med årets første poteter.

12. mai banket Gurine Seland fra Reddal på kjøkkendøren til Slottet. Med seg hadde hun noen få kilo nypoteter til de kongelige.

Høstes først

Potetene var tatt opp dagen før i Reddal, 11. mai. Aldri tidligere er poteter høstet så tidlig i Reddal.

Fjorårets eventyrlige vekstsesong for tidligpotet i Reddal gjør at det knytter seg ekstra stor spenning til om årets rekordtidlige setting også kan resultere i en ny innhøstingsrekord.

— Alt avhenger av været. Tidlig setting er ikke ensbetydende med tidlig høsting, sier Lars Torp.