MANDAL/SØGNE: I Mandal er smitten funnet i boligområdet Skjepstad, mens det i Søgne er funnet smitte i Høllen.

Mattilsynet opplyser at det ut fra foreløpige undersøkelser tyder på at smitten er svært begrenset geografisk.

— Smitten er funnet i private hager på plantene pilemispel og bulkemispel, sier Bente Laland, seniorinspektør ved Mattilsynets distriktskontor i Kristiansand, til Fædrelandsvennen.

Ber om hjelp

Angrep av pærebrann kan vise seg ved blad som blir brune fra stilkfestet ut mot spissen, eller rask visning av skudd og blomster på frukttrær og prydbusker.

Mandag startet Mattilsynet registrering av pærebrann i de aktuelle områdene. I neste uke starter de opp med rydding av hager.

— Mattilsynet trenger folks hjelp for å hindre at pærebrannen sprer seg til flere hager og til områder med fruktproduksjon, sier Nils Melbøe,leder av Mattilsynets arbeid mot pærebrann.

For å hindre videre spredning oppfordrer han folk til å skjære ned vekster i hagen som er angrepet av plantesykdommen.

— Ett generelt råd er ikke å flytte planter fra en hage til en annen. Det er dette som best kan hindre spredning av pærebrann, sier Melbøe.

Kan smitte med insekter

Seniorinspektør Laland opplyser at pærebrann også kan smittes med pollinerende insekter i blomstringen. Over korte avstander kan smitten spres med vind.

For å unngå at sykdommen sprer seg ytterligere, ønsker Mattilsynet at pilemispel og bulkemispel fjernes.

— Disse har ikke vært lov å omsette siden 1986, men det er en del av dem som står igjen. Pilemispel og bulkemispel er ikke ulovlige å ha i hagen, men siden de er med på å spre sykdommen anbefaler Mattilsynet at alle, uansett hvor man bor, rydder vekk disse plantene, sier Laland.

På verdensbasis er pærebrann den viktigste skadegjøreren på eple- og pæretrær, med redusert fruktavling og inntektstap.

— Vi jobber for å unngå at det skal skje her til lands, og heldigvis har vi ikke opplevd det store smittepresset mot frukttrær så langt, sier Laland.