Blåste: Stian Berge fra Søgne tok politiets oppfordring og ville sjekke hvor høy promillen var. Foto: Sondre Steen Holvik
Nivå: Her har en av restaurantgjestene blåst til 0,50. Tallet skal ganges med to for å få promillenivået, noe som betyr at vedkommende hadde 1.0 promille. Foto: Sondre Steen Holvik
Ny metode: Aldri har politiet hatt promilletester på utestedene i Kristiansand. Innsatsleder Kjell Iveland håper at testene skal ha en oppdragende effekt på innbyggerne. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: — Dette er første gang politiet tar promilletester på utestedene her i sør, så dette er nytt for alle. Jeg opplever at folk ser dette som litt underholdning, men jeg tror det har en oppdragende effekt, mener Kjell Iveland, innsatsleder ved Agder politidistrikt.

Iveland og politiet i Kristiansand går hardt til verks for å redusere utelivsvolden i helgene. De har nå satt i gang et toårig prosjekt sammen med Kristiansand kommune og restaurantbransjen, hvor instansene skal samarbeide tettere. Politiet skal være mer aktive og har satt inn overtidsressurser.

- Folkelige og "på gulvet"

— Vi vil slå hardt ned på offentlig drikking og urinering. Samtidig vil vi prøve å ta promillekontroller for å kartlegge folks promillenivå når de kommer til byen og før de skal hjem, sier Dag Tallaksen, ordenssjef ved Kristiansand politistasjon.

Denne helga hadde politiet promillekontroll i 30 minutter på utestedene Tollboden og Bakgården. Tina Elisabeth Strand og to venninner var blant som sa ja til å bli testet.

— Jeg synes det er veldig bra at politiet kommer på utestedene. Det er kult at de er synlige, de viser at de er folkelige og "på gulvet", sier Strand, som hadde 1,0 i promille.

De Fædrelandsvennen snakket med var udelt positive til tester inne på utesteder.

- Hamstrer drikke

— Utestedene stenger så tidlig at folk gjerne hamstrer masse drikke like før stengetid. Folk kommer ut sent og drikker mye på kort tid, og når utestedene stenger vil folk feste videre. Derfor er det viktig at politiet tar grep. Jeg var i Farsund i sommer, der stenger utestedene senere og folk virket mettet ved stengetid, sier Leander Haslerud.

Aksjonerte: Innsatsleder Kjell Iveland og Frode Hansson (t.v) forklarer at politiet vil være aktive i kampen om å redusere utelivsvolden i ukene fremover. Iveland oppfordrer folk til å sjekke hvor fulle de er. Foto: Sondre Steen Holvik

Innsatsleder Iveland lever tett på problematikken rundt vold og rus. Fra januar til september har politiet tatt hånd om 47 voldsepisoder. De 16 cellene i arresten er ofte overfylte i helgene, og Iveland mener voldsbruken er økende.— Jeg opplever at voldsepisodene skjer tettere nå enn tidligere. Spesielt når byen plutselig fylles opp med folk rundt midnatt i helgene og fram til midt på natten. Det hender at vi får inn over 20 personer i arresten, og da må vi ofte ha to personer i samme celle, sier Iveland.

Helgen viste 13 personer i arresten lørdag morgen, og 10 personer søndag. Utover formiddagen ble ytterligere fire satt i arresten.

Ole Kristian Skomedal, leder for medisinsk nødsentral på Sørlandet, forteller at ambulansetjenesten har tatt hånd om 300 grove voldsepisoder i Kristiansand de siste tre årene.

Urinering i sentrum

Vi blir med politiet på en runde i sentrum. Det er lørdag kveld og politiet har fire patruljer og åtte mann på vakt. Iveland forteller at det er fire gater de må overvåke nøye. Markens gate, Tollbodgata, Vestre Strandgate og Dronningens gate. Det tar bare minutter før Iveland og kollega Frode Hansson oppdager en mann som urinerer i Vestre Strandgate.

— Litt av bakgrunnen for voldsprosjektet er å forenkle prosessen med å skrive ut bøter for legemsbeskadigelse, urinering og offentlig drikking. Vi gjør klar saken slik at juristen kan bøtelegge personen, sier Iveland.

Urinering: Her blir en mann tatt for offentlig urinering i Vestre Strandgate. Bøtesatsen for urinering er på mellom fire og åtte tusen kroner. Foto: Sondre Steen Holvik

Mannen kan nå vente seg en bot på minst 4000 kroner.Det at politiet er aktivt til stede i bykjernen har stor betydning, mener Iveland.

Utelivssjef:— Fantastisk prosjekt

Daglig leder ved utestedet Tollboden, Roger Sande, ønsker promilletester ved utestedet velkommen.

— Jeg synes det er helt fantastisk at politiet setter i gang disse tiltakene. Vi i restaurantbransjen synes det er positivt med promilletester, og politiet er hjertelig velkommen når de måtte ønske det. Det har vi ingen betenkeligheter med, sier Sande.

- Vil det føre til redusert voldsbruk?

— Det er liten tvil om at vold henger tett sammen med rus. Derfor er det veldig bra at politiet synliggjør alkoholnivået for folk. Vi jobber for at folk går på byen i Kristiansand skal oppleve en god stemning, mener lederen ved Tollboden.