KRISTIANSAND: Det sa leder i LLH Sør, Lene Tønnessen da kulturredaktør Karen Kristine Blågestad mottok prisen på vegne av mediehuset torsdag kveld under åpningen av Skeive Sørlandsdager på Caledonien.

Begrunnelsen

— Vinneren har på en særdeles tydelig måte gitt signaler om at lesbiske, homofile, bifile og transpersoner skal og må synes i samfunnet, og at disse nødvendigvis bør og skal behandles med respekt på lik linje med alle andre grupper.

Ved sine oppslag, særlig det siste året, har avisen tydeliggjort viktigheten av et mangfoldig sørland, både ved klare lederartikler og reportasjer med positiv vinkling av saken vår. Alt fra situasjonen i ute i verden, til de nære sakene om hvordan det er å leve som skeiv i byen og landsdelen vår, sa Tønnessen på vegne av juryen.

Rørt

Med prisen som ble delt ut torsdag kveld under åpningen av Skeive Sørlandsdager, har Fædrelandsvennens redaktører tatt imot homofrydprisen til sammen tre ganger.

— Det er fortsatt slik, kanskje spesielt på Sørlandet og i distriktene, at det er mange rare holdninger til homofili. At det er noe man kan vokse av seg, noe man kan omvendes fra eller overtales til å la være; at man liksom kan ta seg litt sammen. Og der har media en plikt til å være til stede, og sørge for å fjerne tabuer og sørge for åpenhet og for raushet, for at samfunnet moderniseres og siviliseres også her, sa Blågestad i sin takketale og viste til at Fædrelandsvennen er et mediehus med mange brennende hjerter som ønsker å gjøre en forskjell i samfunnet.

Vinnersak

— Dere kjemper en kamp dere kommer til å vinne. Det tror vi på og det skal vi heie på hele veien. Helt til vi er et stort og sjenerøst samfunn som tar vare på alle forskjeller som beriker vår tilværelse, sa Blågestad, som ble møtt med stående applaus under prisutdelingen.