KRISTIANSAND: Undersøkelsen "Trygge kommuner" har kartlagt innbyggernes trygghetsfølelse på flere områder.

På spørsmål om hvor trygge kristiansanderne er på at deres by har beredskap for å håndtere krisesituasjoner, havner Sørlandets største by nederst på lista med en score på 59,6 poeng.

— Det er en ganske lav score, og viser at folk ikke er veldig trygge. En score opp mot 70 begynner å bli bra. Når den faller under 60, tyder det på en usikkerhet i forhold til kriseberedskapen, sier forsker ved meningsmålingsinstituttet Sentio, Fredrik Solvi Hoen, til Fædrelandsvennen

Kristiansand kommer ørlite dårligere ut enn Oslo, på nest sisteplass. Tromsø topper lista med 64,3 poeng. Forskeren sier at i dette spørsmålet er det mindre forskjeller mellom kommunene.

— Jeg tror det henger sammen med at innbyggere ikke kjenner til den beredskapen som finnes, sier Hoen.

Må bedre informasjonen

Den analysen deles av rådmann i Kristiansand, Tor Sommerseth.

— Det kan være at vi ikke har vært dyktige nok på å gjøre kjent våre beredskapsplaner og vår beredskapsorganisasjon. Da er denne undersøkelsen et nyttig signal fra innbyggerne til kommunen, sier rådmannen.

- GOD BEREDSKAP: Rådmann Tor Sommerseth beroliger innbyggerne i Kristiansand.

Han minner om at Kristiansand i 2010 ble kåret til årets beredskapskommune av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Prisen fikk de for å ha prioritert arbeidet med beredskap, organisering, kriseplanlegging, arealplanlegging, risikoanalyser, øvelser og kvalitetssikring.

Trygg for kriminalitet

Situasjonen er en helt annen når det gjelder spørsmål om hvor trygge kristiansanderne er på at de ikke blir utsatt for kriminalitet. Her topper byen undersøkelsen med en score på 75,7. — Dette sier at innbyggerne i Kristiansand føler seg trygge i ganske stor grad. Avstanden er ganske stor til kommunene på bunn i undersøkelsen, sier Sentio-forsker Fredrik Solvi Hoen.

Mest frykt for kriminalitet har folk i Oslo med en score på 66. Generelt kobler Hoen folks trygghetsfølelse til størrelsen på kommunen, hvor tett sentrum er, og hvor mye mediene skriver om kriminalitet.

— Stort mediefokus, kan gi økt frykt. I tillegg kan svarene også henge sammen med andre faktorer som synlig politi i gatene, sier Hoen.

Tillit til sykehuset

Til slutt er det spurt om hvor trygg man er på at det samlede sykehustilbudet i regionen gir en forsvarlig behandling ved sykdom.

Trondheim kommune topper med 78,6 poeng. Kristiansand er tredje sist med 70,9. — Det er et godt resultat i seg selv. Men her er det viktig å se hvem man ønsker å sammenlikne seg med. Ønsker en å være på nivå med Trondheim, Bergen og Oslo, ligger man bak. Og da vil det være potensial for forbedringer, sier Hoen.

Fylkene på landssnittet

I undersøkelsen er også innbyggerne i Aust- og Vest-Agder spurt om trygghet. Her skiller ikke svarene seg fra resten av Norge. Scoren ligger i underkant av 70 poeng.

Sentio har gjennomført 7000 intervju på landsbasis i perioden januar-august.