DELTOK: Lene Langemyr deltok i aksjonen før den måtte avbrytes. Foto: Erlend Olsbu
SKILTET: Veivesenet reagerte på bruken av skilt. Foto: Erlend Olsbu
SKILTET: Veivesenet reagerte på bruken av skilt. Foto: Erlend Olsbu
SKILTET: Veivesenet reagerte på bruken av skilt. Foto: Erlend Olsbu

GRIMSTAD: — Det sto fire personer fra Frp på E 18s firefeltsvei ved avkjøringsrampen til Omre. De hadde med seg større plakater og skulle dele ut penger, forteller kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, Inger Sigridnes, til Fædrelandsvennen.

Trafikkfarlig aksjon

Blant annet var 2. kandidat for Frp i Aust-Agder, Lene Langemyr, med på stuntet. Frp har flere ganger delt ut penger til bilister for å markere sin motstand mot bompenger i sommer. Men veivesenet er lite begeistret for dagens innsats.

— En person fra Statens vegvesen og en person fra bomselskapet har vært der. De ba personene om å fjerne seg og det etterkom de umiddelbart, forteller Sigridnes.

Bakgrunnen er faren for farlige situasjoner som følge av at noen forsøker å stanse trafikanter i høy hastighet. Det er ikke meldt om noen trafikkuhell i forbindelse med dette.

— Vi forstår at det er valgkamp, men vi aksepterer ikke at den utføres på E 18, sier Sigridnes.

- Kommunikasjonssvikt

Gruppeleder i Lillesand Frp, Arne Gulbrandsen, forteller at det hele skyldtes en misforståelse.

— Det har vært en kommunikasjonssvikt. Den ene trodde den andre hadde vært i kontakt med veivesenet, men det har visst ikke blitt gjort. Vi har gjort en glipp. Det er mitt ansvar. Vi har nå fjernet plakatene og aksjonen er avblåst, sier Gulbrandsen.

Det var Lillesand Frp, i samarbeid med Grimstad og Aust-Agder Frp, som arrangerte bompengeaksjonen torsdag morgen. Et skilt vest for bomstasjonen i Grimstad annonserte at bilister som kjørte av på rasteplassen fikk tilbake bompengeavgiften på 15 kroner.

Måtte avbryte

DELTE UT: Lene Langemyr fra FrP delte ut penger til sjåfører som har betalt bomavgift, men måtte avbryte aksjonen. Foto: Baard Larsen

Da Fædrelandsvennen svingte av kom gruppeleder Gulbrandsen og en annen Frp-representant gående langs veien.— Det var litt problemer med skiltingen, så de gikk bort for å ordne med det, sa Lene Langemyr da Fædrelandsvennens journalist stoppet på rasteplassen.

- Det så ikke helt trygt ut?

— Det har ikke jeg noe med. Jeg har fått beskjed om at alt er ordnet med veivesenet og må forholde meg til det, sa Langemyr.

Sjokkert over Frp

Kort tid senere ble det klart at aksjonen slett ikke var avklart med veivesenet.

— Jeg kom kjørende og så at de hadde hengt opp provisoriske skilt ved bomstasjonen og ved broa. Jeg så også en mann komme gående langs E 18 uten refleksvest. Da stoppet jeg umiddelbart og ba vedkommende om å fjerne det de hadde hengt opp. Det gjorde han med én gang, sier Jan Walle til Fædrelandsvennen.

Walle er administrerende direktør i Agder OPS Vegselskap og var på vei til en befaring med veivesenet da han fikk øye på aksjonen. Han er sjokkert over fremgangsmåten.

— Skiltingen var ulovlig og de oppholdt seg ulovlig langs veien. Jeg reagerer veldig sterkt på at et politisk parti holder en ulovlig aksjon i kampen om stortingsplassene. Det er ikke veldig smart, sier Walle.

- Ville de fått lov dersom de hadde spurt?

— Nei, det hadde de ikke. Der er veivesenet veldig strenge. Informasjonsskilt som kan ta oppmerksomheten bort fra veien vil ikke bli akseptert, sier Walle.

Ifølge Walle vil aksjonen trolig ikke få noe etterspill.

NRK var til stede da Walle dukket opp og fanget situasjonen på direkten. Her han du høre et lydklipp av hva som skjedde da han konfronterte Frp-politikerne.

Anmeldes ikke

Ifølge Erling Jonassen i Statens vegvesens veiavdeling i Aust-Agder har de i samråd med jurist bestemt seg for ikke å anmelde Frp.

Politibetjent Bjørn Bakke ved Grimstad politistasjon forteller at politiet er gjort oppmerksomme om saken.

— Det var ingen der da vi kjørte forbi. Da gjør ikke vi noe mer med mindre veivesenet anmelder dem, sier han.

Legger seg flate

Frp-politikerne legger seg flate for kritikken og sier at det aldri var deres intensjon å gjøre noe ulovlig.

- Gåturen langs E 18 så ikke helt trygg ut, Gulbrandsen?

— Vi gikk godt ut i sida da vi beveget oss bortover, sier Gulbrandsen.

Han forteller at aksjonen hadde en varierende oppslutning mens den pågikk.

— Mange viste tommelen opp da de kjørte forbi, sier Gulbrandsen.