LINDESNES: — Vi har fått tilbakemelding fra naboene i Høllen om at lukten fra hestegården er så sterk at de sliter med å være ute i hagen. Spesielt ille er det om sommeren når varmen kommer, sier Wenche Fjeldskår, leder av Spangereid Velforening.

Velforeningen i Spangereid tok kontakt med Lindesnes kommune allerede for halvannet år siden. Der beskrev de problemene slik:

"Spangereid Vel har blitt kontaktet av naboer til hestegård like ved kanalen. Hesteholdet generelt er ikke et tema i denne henvendelsen, men naboer er plaget av sterk lukt. Dette gjør seg spesielt gjeldende når det er varmt i været og er til tider svært sjenerende for naboene som blir utsatt for lukten. For den allmenne trivsel i området rundt kanalen er det også uheldig at lukt skal forhindre folk å slå seg ned og nyte kanalen og de pent opparbeidede områdene", skrev Bjarne E. Trøhaug, tidligere leder av velforeningen.

Hestegården det gjelder ligger like ved Spangereidkanalen i Høllen. De to hestene som beiter på gården vandrer tett opp mot naboene og opp mot autovernet ved bilveien. Selve eiendommen skal ha en lang historie både som hestegård og slakterhus, og ble etablert lenge før det nye boligfeltet og kanalen.

Verst i østavind

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med flere av naboene i området, og de uttrykker sterk misnøye med hestegården.

— Stanken er veldig ille om sommeren. Ved østavind kan ingen av naboene grille ute eller invitere gjester hjem til seg. I nabolaget stiller vi spørsmål ved lovligheten av å ha en hestegård midt i et boligfelt, forteller naboen som ønsker å være anonym.

hestekrangel007.jpg Foto: Espen Sand

En annen nabo forteller at gårdseieren har et stort beiteområde like i nærheten, utenfor boligfeltet.— Hvorfor kan ikke eieren bruke det andre området, som må være langt bedre egnet til hestehold. Slik det er i dag ødelegger lukten for alle som bor i eller besøker Høllen. Jeg husker en gang båtturister som stoppet på brygga midt i kanalen, men som kjørte videre da de kjente lukta, sa naboen.

Kritiserer hesteholdet

Velforeningen fikk ikke svar på klagebrevet til kommunen. Derfor skrev foreningen, denne gang med Fjeldskår i spissen, et nytt brev til kommunen tidligere denne måneden:

"Forholdet er ikke bare til sjenanse for de nærmeste naboene, men for den allmenne trivsel da området ved kanalen er et ettertraktet friluftsområde både for gående og båtfolket. Hadde det bare vært nærmeste nabo, ville konflikten kunne ha blitt hjemlet i Nabolovens §2. Vi etterspør regler for denne type husdyrhold, og anmoder om en tilbakemelding. Dyrevernere vil nok også kunne hevde at beiteområdet for de to store hestene det er snakk om, er lite. Vi velger nå å sende brevet i kopi til Fylkesmannen idet vi mener håndteringen av saken er kritikkverdig.", skriver Fjeldskår.

Rådmann i Lindesnes kommune, Rune Stokke, forteller at de har en svært vanskelig sak på bordet.

Finner ingen svar

— Akkurat nå går vi gjennom gamle rettssaker som handler om samme problemstilling. Det er en tidkrevende prosess, sier Stokke.

hestekrangel011.jpg Foto: Espen Sand

Teknisk sjef, Ove Torland, forteller at verken mattilsynet eller kommunelege mener at saken er deres ansvar.— Vi har nettopp gitt velforeningen en tilbakemelding om at vi jobber med saken. Vi har prøvd å få uttalelser fra forskjellige instanser, men både kommunelegen og mattilsynet sier at saken er utenfor deres ansvar. Dermed står vi igjen med en svært kinkig sak, hvor vi i løpet av kort tid må komme til en avgjørelse. Det kan fort ende opp med at kommunen også må si fra seg ansvaret i denne saken. I så tilfelle må granneloven brukes, mener Torland.

Eier av hestegården, Arild Birger Hansen, ønsker ikke å uttale seg i saken.

- Enormt mange reaksjoner

— Jeg har fått enormt mange henvendelser fra folk som mener at hestegården er et stort problem. Mange forteller at fine sommerdager ødelegges av sjenerende lukt. Jeg har stor forståelse for naboene, forteller Janne Fardal Kristoffersen, ordfører i Lindesnes kommune.

Hun karakteriserer området rundt gården som et tettbygd boligfelt. Hun synes det er trist at verken partene eller kommunen klarer å finne en løsning i saken.

- Det er en utrolig vanskelig og uvanlig sak, som jeg håper vi kommer til bunns i. Det er trist dersom det blir en langvarig konflikt, mener ordføreren.