KRISTIANSAND: Bystyret i Kristiansand vedtok onsdag kveld de nye bomsatsene i byen. Etter at rushtidsavgiften er innført, skal det koste 14 kroner å kjøre gjennom bomringen, 11,20 kroner med rabatt utenom rushtid.

I rushtiden mellom 06.30 til 09.00 og fra 14.30 til 17.00 vil avgiften bli på 21 kroner, eller 16,80 kroner med full rabatt.

— For passivt

Satsene ble fastslått etter at politikerne hadde diskutert de siste dagers oppslag i Fædrelandsvennen, der en ny rapport viser at en tredjedel av bilene må bort fra Kristiansand for å oppfylle Klimaforliket.

— Den tidligere miljøbyen Kristiansand er for passiv, sa Hans Petter Horve fra Miljøpartiet de Grønne.

Han foreslo flere øremerkede kroner til kollektivtransport og kjøring i kollektivfelt for dem som er tre eller flere i bilen.

Han fikk kun fem stemmer for forslagene sine.

Lo av oppslag

Stian Storbukås humret da han så oppslaget i Fædrelandsvennen om at 33 prosent av bilene måtte bort om 17 år.

— Bilen er kommet for å bli, sa han, og ville ikke stemme for et forslag fra Hans Petter Horve om å øremerke mer penger til kollektivsatsing fra rushtidsavgiften.

Ei heller ville han støtte Horves idé om å la biler med flere enn tre personer få kjøre i kollektivfeltet.Det ville heller ikke Hans Otto Lund (H).

— Dette er statens ansvar. Staten og fylkeskommunen må inn med penger. Når det gjelder tre og flere i bilen, så vil det hindre bussene og de trenger forutsigbarhet, sa Lund, og la til:

— Mange mener el-bil er tingen. Det er det også, helt til en eller annen luring fjerner også de godene, sa Lund.

- Hold sammen

Mette Gundersen (Ap) pekte på at Sørlandet må snakke med en stemme, og gikk dermed inn for rushtidssatsene som på forhånd var ventet.

— Vi må ta debatten om færre biler, men ikke nå. Det viktige er å bli enige om disse satsene nå, sa Gundersen.

Etter debatt om kollektivtrafikken og bommer, landet politikerne på prisene i bommene - både i og utenfor rushtidene.

I dag koster en fullprisbillett gjennom bomringen 21 kroner, men alle med abonnement får 50 prosent rabatt på dette, en rabatt som gjelder hele døgnet.

Vedtaket

Dette vedtok politikerne:

  • Det innføres tidsdifferensierte bompengesatser. Dagens takst på 21 kroner for vanlige biler og 42 kroner fortunge kjøretøy gjelder mellom klokken 6.30 - 9.00 og 14.30 -17.00 mandag til fredag (høytakstperiode). Utenom disse tidspunktene innføres en lavtakstperiode, hvor takstene settes til 14 og 28kroner.

  • Abonnenter oppnår 20 prosent rabatt.

  • Ordningen hvor kjøretøy med autopassbrikke kun betaler for en passering per time, ønskes videreført. I lavtakstperioden betaler abonnenter for maksimalt 50 passeringer per måned.

  • Eventuelle økte bompenger går til raskere innfrielser av bompengeselskapets forpliktelser i forhold til Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 1.