VENNELSA/KRISTIANSAND: Mandag ble en rød vannlilje observert i Skraastadheia naturreservat mellom Vennesla og Kristiansand. Det var to turkamerater, Glenn Seland og Magne Andersen, som kom over den sjeldne blomsten.

— Vi fant den i et vann, og det var bare én. Jeg tenkte at den så fin ut, og at jeg aldri hadde sett en rød vannlilje før, sier Seland til Fædrelandsvennen.

Planten, som tidligere kun var registrert i vill tilstand i Fredrikstad i Østfold og Nærøy i Nord-Trøndelag, ble i 2009 funnet i et vassdrag i Sokndal i Rogaland.

De røde vannliljene går også igjen i flere av den franske maleren Claude Monets bilder, som han malte da han bodde i Norden.

— Jeg googlet det da jeg kom hjem, og tenkte at dette måtte være noe veldig sjeldent noe. Da måtte vi tilbake dagen etterpå og ta bilder, sier han.

Ikke vanlig i Sørlandsfloraen

Asbjørn Lie, botaniker og konsulent ved Agder naturmuseum og botaniske hage, forklarer etter å ha sett på bildet at planten mest sannsynlig er en hvit nykkerose. Disse har ved sjeldne tilfeller røde blomster i stedet for hvite.

- Snakker vi om et enestående botanisk funn?

— Denne "røde" hvite nykkerosen har blitt observert i Skraastadheia ved noen anledninger tidligere. Jeg har hørt om det, men aldri sett det selv, sier han.

Han forklarer at en slik rødhvit nykkerose ikke er noe som vanligvis finnes i floraen på Sørlandet, og sier at det mest sannsynlige er at noen har plantet den ut.

Plantet ut på 1970-tallet

Kasserer i Agder botaniske forening, Per Gustav Larsen, bekrefter at den særegne blomsten er plantet ut i naturreservatet.

— Jeg vet at den er plantet ut der på 1970-tallet, men jeg vet ikke av hvem. For en del år tilbake ble det observert hele 40 stykker av dem, men nå er det altså bare én igjen, sier Larsen.

— Den hører jo ikke naturlig hjemme her, så det er ikke så rart om den forsvinner. Men vi vet altså om den i det botaniske miljøet, sier han.

Den "røde" nykkerosen er svært sjelden i Norge. For ikke å friste til faunakriminalitet ønsker Fædrelandsvennen derfor ikke å oppgi mer spesifikt hvor blomsten er funnet.