MS "Estelle": Motorseileren Estelle er bygd i Emden, Tyskland i 1922. Hun er 54 meter lang, og har en totakts Alpha-motor fra 1959. Fartøyet et eid av svensker, men registrert i Finland. Den seiler for tiden med mannskap på 17, hvor alle som deltar arbeider som mannskaper. Foto: Kjartan Bjelland
KRITISERER REGJERINGEN: SVs stortingsrepresentant Alf Holmelid kritiserer sin egen regjering for å ha vært altfor lite tydelig i kritikken av Israel. Foto: Kjartan Bjelland
TAR TROSSA: Tidligere Rødt-leder Torstein Dahle tar trossa når "Estelle" anløper Kristiansand torsdag. Foto: Kjartan Bjelland
POLITIKK, IKKE KONFRONTASJON: Leder Torstein Dahle i den norske grenen av Ship to Gaza sier årets skipsfart handler om bevissthet mer enn å bringe varer til Gaza. Foto: Kjartan Bjelland
FÅTALL: Det var ikke all verdens som møtte opp på kaia i Kristiansand vis a vis Kilden, hvor "Estelle" skal ligge frem til avgang lørdag. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: En håndfull støttespillere møtte opp da Ship to Gazas finske motorseiler "Estelle" fra 1922 anløp Kristiansand torsdag.

Lørdag reiser skuta sørover, for å drive politisk agitasjon, og med mål om å bryte blokaden av Gaza i oktober. Idrettssosiolog Gerd von der Lippe blir ikke med videre, hun skal tilbake på jobb. Men hun er fornøyd med de to døgnene om bord.

— Lever i ei boble

— Det rike oljelandet Norge lever i ei boble, og nøden i andre land berører oss ikke. Det overrasker meg ikke at ikke flere er engasjert. Men den israelske blokaden av Gaza går ut over 1,6 millioner innbyggere. Vi burde bruke vårt overskudd og hjelpe, sier von der Lippe.

Hun har vært på Gaza flere ganger, og forteller om dårlig vann, kloakkledninger som ikke virker, forurensing og skadede barn.— Gaza kan ikke sende ut varer. Israel straffer et helt folk. Vanlige folk lider. Norge har ikke klart fordømt blokaden. Regjeringen er impotent når det gjelder blokaden til Gaza. Jeg skal hvert år gjøre noe inntil "jeg dauer" for at blokaden skal heves, sier von der Lippe.

Ni drept i 2010

I 2010 ble ni tyrkere drept da en konvoi forsøkte å bryte Israels kontroll av anløp til Gaza. i fjor ble en mindre konvoi stoppet allerede i Aten, etter israelsk-gresk samarbeid. I år forsøker en mindre gruppe nok en gang å ta seg ned. Denne gangen har svensker kjøpt et gammelt, finsk fartøy fra 1922. Den norske avdelingen av Ship to gaza med Torstein Dahle i spissen, ønsker å være med.

Mens man tidligere har forsøkt å hjelpe direkte med å bringe inn varer, skal "Estelle" anløpe mange havner, og arbeide for støtte til politikernes sak.

- Stor skade

Blokaden innførte Israel for fem år siden, og det strides om hvor omfattende den er, og virkningen.

— All eksport er stoppet. Ingen kommer ut. Blokaden er folkerettsstridig, selv om den norske regjeringen ikke mener det samme. Blokaden er omfattende og gjør stor skade, sier Torstein Dahle, leder av norske Ship to Gaza.

Den tidligere lederen av Rødt sier smugling gjennom tunneler har ført til stor rikdom blant få hotelleiere og enkelte tunnelbaroner, men at folket har det dårlig.

— Israelerne er fullt klart over at raketter bringes gjennom tunnelene. Men Israel bruker dette for å straffe folk i Gaza, og opprettholder blokaden av hele området, sier Dahle.

- Regjeringen fordømmer

Stortingsrepresentant Alf Holmelid i regjeringspartiet SV er ikke enig i at Norge ikke har fordømt blokaden.

Selv skal han være vakt ved skipet torsdag, og delta i støttemarkeringer.

— Jeg har ikke tid og anledning å være med sørover, men jeg støtter prosjektet, sier Holmelid.