MANDAL: — Det er forsmedelig å bli lurt slik. Jeg er ikke redd, men forbannet. Men så har man lært noe på sine eldre dager, sier Selma Høyland til Fædrelandsvennen.

— 40.000 er mye penger. Min mor lever videre. Men det er forbanka å bli utnyttet og bedratt slik. At ikke en 93 år gammel dame kan gå på Coop-en i Øvrebyen og handle i fred og ro, gjør meg mildest talt forbannet, sier sønnen Siggen Høyland.

- Proffe tyver

Selma Høyland forteller til Fædrelandsvennen at hun først onsdag denne uken oppdaget at lommeboken og bankkortet var borte.

Svigerdatteren tok turen til butikken familien alltid handler på. Der fikk hun se overvåkningsfilmen som viser hvordan svigermoren blir plukket ut av to utenlandske menn, lurt trill rundt og frastjålet Visa-kortet, som tyvene deretter har tømt for 40.000 kroner.

— Det siste uttaket er gjort i Danmark, og ble trukket fra min mors konto torsdag morgen, forteller Siggen Høyland.

Selma Høyland forteller at de to mennene som fulgte henne gjennom butikken, var profesjonelle.

— Jeg var ikke oppmerksom på at jeg ble forfulgt. Men videoen viser to menn som fulgte med på alt jeg gjorde. Så sto de vakt da jeg skulle betale. Jeg var ikke klar over dem, og dum nok til ikke å skjule koden godt nok da jeg slo inn nummeret. Du ser det på videoen, hvordan de gjør det. Og da jeg gikk, forsynte de seg av veska, forteller hun.

- Sniker seg innpå henne

— På videoen ser du hvordan de plukker henne ut når hun kommer inn i butikken, og hvordan de følger etter henne, hvordan de avleder hun som sitter i kassa, og sniker seg innpå henne for å få tak i koden, forteller Nina Kongsvik ved Coop Prix i Øvrebyen i Mandal.

Etter det Fædrelandsvennen forstår jobbet tre tjenestemenn i Mandal langt ut over kvelden torsdag for å kartlegge ruten til de to svindlerne og sikre flere overvåkningsbilder.

Etter at de hadde tatt Selma Høylands Visa-kort, tok de ut penger i en minibank i Mandal. Deretter i Søgne, på Mjåvann, i Finsland, Kristiansand og til slutt i Danmark.

Ifølge politiets operasjonssentral ble hele operasjonen i Coop Prix videofilmet. De slår fast at tyvene har stått ved siden av kvinnen da hun betalte med kortet, og at de kort tid etter tar kvinnens lommebok.

— Hennes konto blir så tappet raskt etterpå for rundt 40.000 kroner, skriver operasjonsleder Børge Steinsland i Agder politidistrikts logg.

De to mennene blir beskrevet som østeuropeere i 35-40-års alderen. Den ene i gikk med en grå sixpence. Den andre gikk med en mørk boblejakke.