KRISTIANSAND: — Dette er en svært krevende situasjon for oss. Bygget er nå redusert til en kritisk høyde. Vi kan ikke redusere bygget med en eneste centimeter, sier Line Halvorsen Fielding, utviklingsansvarlig i Morgenstjernen Eiendom AS, som står bak Kvartal 42 i samarbeid med menigheten Filadelfia.

Line Halvorsen Fielding, utviklingsansvarlig i Morgenstjernen Eiendom AS. Foto: Morgenstjernen

Gjennom ett år har Morgenstjernen arbeidet tett med Kristiansand kommune for å redusere høyden på Kvartal 42. Etter at bystyret i Kristiansand sa nei til 12 etasjer i 2011, har Kvartal 42 fått maksimalt seks etasjer på tegnebrettet; fire etasjer og en tilbaketrukket femteetasje mot Dronningens gate, og seks etasjer mot Elvegata.

— For høyt

Administrasjonen i kommunen anbefaler å gå inn for de nye planene, som ble sendt ut på høring i desember i fjor. Byutviklingsstyret skal stemme over planene 4. april. Vest-Agder fylkeskommune har imidlertid kommet med en innsigelse mot planene. De mener at det nå åpnes opp for høyder som egentlig tilsvarer sju etasjer mot Elvegata og at høyden mot Dronningens gate tilsvarer seks etasjer.

— Vi er skeptiske til høydene i den nye reguleringsplanen til Kvartal 42, som er en del av den nye Kvadraturplanen (ennå ikke vedtatt). Vi følger opp tidligere innsigelser til Kvadraturplanen, der vi mente at høyden på dette kvartalet ikke kunne økes. Dette handler om at selve gateløpet, samt bebyggelsen rundt Kvartal 42, mister lys og solforhold ved de nye høydene, sier Kristin Syvertsen, seksjonsleder ved avdeling for plan og miljø i Vest-Agder fylkeskommune, som påpeker at det er viktig å opprettholde særpreget i Kvadraturen.

— Men høyden på kvartalet er jo nå redusert fra 12 til seks etasjer?

— Vi ønsker høyder som i gjeldende reguleringsplan, understreker Syvertsen.

Uenigheten mellom Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune vil føre til såkalt mekling mellom partene.

- Nødvendig økning

Line Halvorsen Fielding sier at innsigelsen fra fylkeskommunen kom overraskende.

Kristin Syvertsen, seksjonsleder ved avdeling for plan og miljø i Vest-Agder fylkeskommune. Foto: Anders Martinsen

— Vi har jobbet tett med kommuneadministrasjonen ved utformingen av høydene, for å tilpasse oss hvert enkelt formål og tekniske forskrifter, forteller hun.Halvorsen sier at det var helt nødvendig at enkelte deler av kvartalet fikk økte høyder, som følge av tekniske forskrifter.

— Det kreves en større etasjehøyde enn tidligere, på grunn av nye tekniske forskrifter. Bussmetroen, som skal gå inntil bygget i Tollbodgata, krever at den første etasjen der må heves fra 4,2 til 5,8 meter, sier hun.

— Handler disse meterne om et være eller ikke være for kvartal 42?

— Det er vanskelig å svare på, men det kan få store konsekvenser for prosjektet. Vi har imidlertid troen på at vi oppnår forståelse for høyden, og at vi kan starte byggingen av kvartalet til høsten. Vi har til nå gjort alt vi kan for å være løsningsorienterte, sier Fielding.

Saken kan ende i miljøverndepartementet

Hvis meklingen mellom kommunen og fylkeskommunen ikke lykkes, kan høydesaken ende hos miljøverndepartementet.

- Etter fortolkning av kommunedelplanen, mener vi at de nye høydene knyttet til Kvartal 42 kan forsvares, sier Ragnar Evensen, teknisk direktør i Kristiansand kommune.

- Blant annet i forbindelse med byggingen av Sønnik-bygget, har vi nå ny praksis når det gjelder etasjehøyder. Vi ser det altså slik at de nye høydene til kvartal 42 er i tråd med bystyrets vilje. Men fylkeskommunen står selvsagt fritt til å mene noe annet, fortsetter han.

- Hva tenker du om at uenigheten om høydene nå går videre til mekling?

- Dette er helt naturlig. Dette er en konflikt mellom bystyret og fylkeskommunen, sier Evensen.

Reguleringsplanen til Kvartal 42 skal nå til behandling hos byutviklingsstyret. Deretter går saken til mekling mellom kommunen og fylkeskommunen. Så går saken til behandling i bystyret.

- Gjennom meklingen, finner man ut om det er forhandlingsrom, muligheter for kompromisser. Hvis meklingen ikke fører til enighet, kan saken ende i miljødepartementet, forklarer direktøren.