MYE SMÅTT: Stortingspolitikerne forsøker å utrette store ting, og får gjerne små ting i gaver.
TIL LYKKE:<b> </b>Peter S. Gitmark pakker ned kontoret sitt og forlater Stortinget etter 12 år i maktens høyborg. Her: Peter viser fram en amulett som bringer lykke, The hamsa hand (arabisk). Han hadde to fra sine mange reiser, og forærte Erna Solberg den ene. Foto: Siv Dolmen
DEBATTANT: Etter ha deltatt utallige ganger i debatter på P4 hadde Peter til slutt over hundre P4-krus på hylla (ett krus for hver deltakelse). Dette er bare noen få av de som er igjen, resten er gitt bort.<b> </b> Foto: Siv Dolmen
UT AV KONTORET:<b> </b>Nøkkelkortet låser kontordøra for siste gang. Foto: Siv Dolmen
RALLYKONGE: Pokalen har han hatt siden 2008 da han vant et rally i elbilkjøring på Youngstorget i Oslo. Det var hans første gang i en elbil, og han holdt på å velte gjennom løpet. Foto: Siv Dolmen
STILLE I GANGENE:<b> </b>Stortinget er stille på kvelden, der Peter rusler ut gjennom en tom hall med flytteesken sin. Foto: Siv Dolmen
TAKK OG FARVEL: Peter S. Gitmark pakker ned kontoret sitt og forlater Stortinget etter 12 år i maktens høyborg.<b> </b>Her forlater han kontoret etter siste offisielle dag. Foto: Siv Dolmen

Se bildeserie øverst i artikkelen.

OSLO: — Jeg tar selvfølgelig med meg en del ting, men jeg kan ikke ha alt hjemme, sier Peter S. Gitmark etter å ha ryddet stortingskontoret sitt for siste gang. Han har takket nei til gjenvalg og skal ut i normal jobb fra august. Selv om han kan ha tingene sine på kontoret frem til 15. september valgte Høyre-politikeren å gjøre rent rom denne uken.

Enkeltmennesker

Årene på tinget har naturlig nok handlet om politikk. Gitmark er mest glad for alle menneskene han har møtt og sakene han har utrettet.

— Det er et privilegium å ha anledning til å møte så mange mennesker. Folk som er i alle livets faser, fra ytterste nød til største glede, sier Gitmark. Han trekker frem en sak som sin største enkeltseier. To gutter fra Sørlandet var født med spaltet gane. Etter en lang byråkratisk mølle endelig fikk de til slutt ble operert i USA og fikk muligheten til å lære å snakke og ha et normalt liv.

— Politikk handler om helhet, men også om enkeltmennesker, sier Gitmark.

Kort fra Arnold og Maggie

Men 12 år på Stortinget gir mange småting.

— Man får jo en del gaver opp gjennom årene, sier Gitmark. Han nevner takkekort fra Arnold Schwarzenegger og signert hilsen fra Margareth Thatcher. Gitmark mener han har Stortingets eneste godkjente alkoholreklame, et bilde av et lite skjær og en liten skrift nederst i hjørnet. Der står det Nøgne Ø.

— Det jo noen ting jeg gjerne vil ha med meg, et flott bilde fra Per Fronth for eksempel. Andre gaver ga han videre til stortingskolleger.

Lykkeamulett til Erna

Erna Solberg fikk en arabisk lykkeamulett Gitmark hadde to av.

— Hun og Høyre trenger lykke når de nå sannsynligvis går inn i regjeringskontorene, sier Gitmark. Per Kristian Foss fikk en penn fra Dyreparken som symbol på at han må huske å ha det gøy når han går ut av politikken.

— Dyreparken står for moro. Så er det bilde av en tinger på pennen. Jeg sa han måtte huske å slippe ut tigeren i seg selv av og til, sier Gitmark.

— Hva er det du har fotografert og lagt ut for auksjon på Twitter?

— Det er fine ting, som jeg ikke har plass til; en klokke av tre og bein fra Iran, et termometer fra Nito med ulike væsker som flytter seg og ansiktsmaske fra Taiwan, for å nevne noe, sier Gitmark. Her ligger også flere penner, medaljonger og diverse pyntegjenstander.

— Jeg får nok ikke noe særlig bud, og må nok ha en "omvendt auksjon" slik at jeg betaler for at noen skal overta, ler Gitmark.