AGDER: Tirsdag sa Stortinget nei til å la de fire kommunene Lillesand, Birkenes, Evje og Hornnes og Iveland bytte fylke.

Bare Fremskrittspartiet hadde bestemt seg for å si ja. Og de gjorde ikke noe unntak for Ingebjørg Godskesen fra Aust-Agder.

Godskesen er fra Arendal og var egentlig imot å la kommunene få bytte fylke.

— Jeg hadde ikke noe problem med å følge den avstemmingen, siden vi hadde hatt en demokratisk prosess på dette i gruppa, sier Ingebjørg Godskesen.

Folkemening

NEDERLAG: Ingebjørg Godskesen (Frp) har vært imot at de fire kommunene skulle få bytte fylke. Likevel stemte hun ja til bytte da saken kom til Stortinget. Hun måtte bøye seg for flertallet i Frps gruppe. Her fra nominasjonsmøtet i Aust-Agder i fjor. Foto: Kristin Ellefsen

Når Frp stemte for at tre av de fire kommunene (Birkenes, Iveland og Lillesand) skulle få bytte fylke, var det fordi de hadde hatt folkeavstemming. Resultatet av folkeavstemmingen var ja til fylkesbytte.Godskesen mente derimot at Frp måtte ta mer hensyn til folkeavstemmingen om sammenslåing av fylkene. Her sa et flertall i Aust-Agder at de var mot fylkessammenslåing.

— Jeg fikk kanskje det resultatet jeg ønsket. Jeg tror dette er det beste resultatet for alle kommunen i Aust-Agder fram til fylkeskommunen blir nedlagt, sier Ingebjørg Godskesen.

Under tirsdagens behandling u Stortinget, fremmet nemlig Frp også forslag om å legge ned hele fylkeskommunen. De fikk kun støtte fra Høyre.

Ny sak

De tre Frp-representantene Ingebjørg Godskesen, Åse Michaelsen og Henning Skumsvoll var de eneste på Agderbenken som sa ja til overflytting av de fire kommunene. Både KrF og Høyre sa nei.

— Dette var en så omfattende overflytting at det ville fått konsekvenser for hele fylkestrukturen, og det var vi ikke klare for nå. Høyre vil derimot gripe fatt i hele forvaltningsstrukturen, og mener fylkeskommunen har utspilt sin rolle, sier Svein Harberg (H).

Partikollega Trond Helleland sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen. Han sier saken var vanskelig på grunn av det han oppfatter som to motstridende folkeavstemminger: Først avstemmingen som sier at Aust-Agder skal bestå, deretter avstemmingen om å bytte kommunene.

Høyre mener at å si ja til overflytting vil bety at Aust-Agder ikke lenger vil bestå som eget fylket.

— Når vi hadde to folkeavstemminger som satte hverandre sjakk matt, er svaret at vi vil ha helhetlig gjennomgang av kommunestrukturen og ha bort fylkeskommunen, sier Helleland.

Han regner med saken kommer opp igjen hvis det blir regjeringsskifte til høsten.

— Nå har også KrF sagt at de vil avvikle fylkeskommunen. De vil riktignok ha regioner, men uansett er det tre av de fire ikke-sosialistiske partiene som vil ha bort fylkeskommunen.

Ikke nederlag

Godskesen vil ikke være med på at hun har gått på et nederlag i saken.

— Jeg føler det ikke sånn. Jeg er for å følge folkemeningen, så hadde det ikke først vært en folkeavstemming om fylkessammenslåing, hadde jeg gått for å følge folkeavstemmingen i disse kommunene.