PRINSCESS-GJENGEN: De med Princess-båter er også glad i grillmat, f.v. Nina Lund, Trond Flatli, Morten Andersen, president Petter Brattland, Cecilie Willoc, Bente Tønnessen, Turid Rønning. Foto: casper lehland
PØLSEMANN: Alexander Østerhus (13) markerte Grillingens dag med en grillpølse i Nåløyet utenfor Stokken. Foto: casper lehland
VÆR: Sommervær er grillvær. Ut over dagen lørdag ble det match også utover randesundslandet. Foto: casper lehland
På land: Også på vårmarkedet til frikirken i Randesund ble det grillet lørdag. Foto: casper lehland

KRISTIANSAND : – I dag skal jeg grille nakkekoteletter, kylling og egentlig alt som kan grilles. Det som er viktig, spesielt når vi snakker om nakkekoteletter, er en ordentlig deilig marinade, poteter, salat og noe godt i glasset. Det du gjør først er å marinere kjøttet med en god marinade, og så griller du kjøttet på en grill med god varme og snur ofte, forteller grillentusiast Thomas Mykland.

Han er så opptatt og glad i grilling og båt at han har montert en grill på siden av seilbåten sin. På den måten kan han både grille og gjøre det han liker aller best, nemlig seile, på en gang.

– Gass og båt hører ikke sammen. Når man er på sjøen, må man bruke kull, sier Mykland.

Det som først så ut til å bli en mørk og kald dag, viste seg etter hvert å bli en varm og solrik dag. Og med stolstråler, kommer også grillene fram.

På Stokken

På Stokken, som er en del av Randøya ute i Randesund, var det lørdag fult av folk som hadde tatt turen ut for første gang denne sesongen.

– Jeg skal grille pølser, sommerkoteletter, nakkekoteletter, kylling og alt annet som er mulig å ha på grillen, sier president i Princess-klubben og selvutnevnte sjefskokk, Petter Brattland.

– Det som er viktig når du griller er egentlig bare å grille alt så lenge du føler for det. Blir ting svidd, så gjør ikke det noe. Jeg har hørt at det hjelper for sangstemmen, og det kan jo være nyttig utover kvelden, sier Brattland.

– Sommer og sol, reker og lynol, flirer han.

Presidenten som var med å stifte Princess-klubben i Kristiansand, forteller også stolt at klubben har femårsjubileum, noe de har feiret med natursti, fiskekonkurranse og litt godt i glasset.

Grillingen har ingen aldersgrense. Hør bare hva 13-åringen Aleksander Østerhus sier:

– Jeg bare venter til grillen er varm, så hiver jeg på pølsene. Hemmeligheten er å riste litt på engangsgrillen før du hiver på pølsene slik at du får fordelt varmen utover hele grillen. Etter det er det bare å hive på pølsene og nyte den nasjonale grilldagen, sier 13 åringen.

– Og vil du kose deg ekstra, tar du med deg grillen ut på en øy eller holme, supplerer kompisen Jon Helle (13)

Sverger til fisk

Arne Skjelbakken er født og oppvokst i Nord-Norge, men nå holder han til i Grimstad. På fritiden fisker han, lager mat og griller når det lar seg gjøre. Skjelbakken hadde ingen grillplaner lørdag, men deler sine grillfavoritter:

– Jeg syns det er kjempe godt å grille fisk, spesielt ørret. Det jeg ville gjort er å sløye ørreten og ta ut alle bein. Etter det ville jeg fylt magen med en rømme og sennep blanding, urter, sitron, salt og pepper. Så er det bare å pakke den inn i folie og legge den på en varm grill og la ørreten ligge i 20–35 minutter, forteller Skjelbakken.

– Om du liker makrell bedre kan du også grille makrell og samtidig få en liten makrellsnack. Det første du gjør er å filetere noen makreller. Beregn ca. to makreller per person. Snitt fileten på skinnsiden. Lag en melblanding som består av mel, salt og pepper, og hell blandingen i en pose. Så legger du filetene og ryggbenet du fjernet da du lagde filetene, i posen. Du sørger for at du får dekket alt med blandingen. Så hiver du det på bare på grillen, og så må du nesten føle deg frem til det blir sprøtt. Servér gjerne retten med kokte poteter, agurk, salat, og rømme, er Skjelbakkens tips.

Grillsesongen er dermed offisielt i gang.