Kun 150 22.juli-ofre har søkt og fått forskudd på erstatning. Advokat mener mange ofre går glipp av penger. Foto: Scanpix

KRISTIANSAND/OSLO: 150 personer har fått innvilget sine søknader om forskudd, ifølge Kontoret for voldsoffererstatning. I snitt er det utbetalt 70.000 kroner, får Fædrelandsvennen opplyst.

Bistandsadvokat i 22. juli-saken, Christian Lundin, synes antallet som har fått forskudd på erstatning, virker overraskende lavt.

— Jeg har selv 70 klienter og har sendt inn krav på vegne av flesteparten. Jeg er forundret over at ikke flere bistandsadvokater har gjort det samme, sier Lundin til Fædrelandsvennen.

Går glipp av penger

— Det betyr at ofre går glipp av penger nå?

— Ja, det stemmer. Det kan gå lang tid før hver enkelt voldsoffersak er behandlet, og det er mange som har behov for - og krav på - midler underveis. De som er hardest skadet, har krav på betydelige erstatningsbeløp, sier Lundin.

— Er det for lav kunnskap om erstatning blant bistandsadvokatene?

— Jeg vet ikke om det lave antallet søknader om forskudd skyldes manglende kunnskap. Men det kan uansett tyde på at de fleste bistandsadvokatene ikke prioriterer denne delen av arbeidet.

Til ofre og etterlatte

På grunn av omlegging til et nytt datasystem har ikke Kontoret for voldsoffererstatning det nøyaktige tallet på hvor mye som er utbetalt i forskudd etter 22. juli. Men antall innvilgede søknader ganget med snittutbetalingen, gir et totalbeløp på 10,5 millioner kroner.

— Snittutbetalingen på 70000 kroner gjelder de som ble skadet fysisk og psykisk. Dessuten er det i snitt utbetalt 100000 kroner til etterlatte. De etterlatte utgjør bare en liten del av søknadene om forskudd, sier saksbehandler Svavar Bjørnsson, som har ansvar for 22. juli-sakene.

Han sier det er flere grunner til forskuddene. Til dels skyldes det at ofre for terroren er kommet i økonomisk utføre.

— Vi har avvist noen ganske få søknader. For å få forskudd skal det være rimelig opplagt at vilkårene for erstatning er tilstede. Er det noe tvil om dette, kan vi ikke utbetale forskudd, fordi man til sjuende og sist kan ende med å ikke ha krav på erstatning, sier Bjørnsson til Fædrelansvennen.

Kontoret for voldsoffererstatning har tidligere uttalt at de anslår å motta 4000 søknader om erstatning etter 22. juli.

Innen mai skal 13 pilotsaker være ferdigbehandlet. Disse skal være førende for erstatningsoppgjøret. Behandlingen av de øvrige sakene starter til høsten i den rekkefølgen de er kommet inn.