Oslo: Årsaken er at vannkjelen kan ha et kobberbelegg som løses opp med sure næringsmidler som gløgg. Faren for forgiftning er størst der drikkevannet går gjennom kobberrør. Når vannet varmes opp, vil små mengder kobber avsettes i kjelen. Dersom kjelen bare brukes til å varme vann, vil dette kobberlaget bli stadig tykkere skriver forskning.no.

Kobber har en akutt irriterende virkning på slimhinnene i magesekk og tarm og kan føre til brekninger eller oppkast. Symptomene kan komme allerede ti minutter etter inntak.

– Hvert år blir vi kontaktet av mennesker som har fått magebesvær på grunn av dette, sier farmasøyt Markus Tellerup ved Giftinformasjonen.

Han beroliger folk med at oppvarming av gløgg sjelden gir alvorlige skader, men at det kan føre til et visst ubehag. Hans råd er derfor å koke litt eddikvann i kjelen før den brukes til gløgg. Det skal være nok til å løse opp et eventuelt kobberbelegg i kjelen.