LILLESAND: — Førjulsutstillingen er særegen, og har i seg et samtidsuttrykk. Hun anvender de tradisjonelle ikonene som kilder til sine egne bilder, og gjennom linken til tradisjonen så ivaretar hun tradisjonen, mener Brynjulv Rosenberg, kurator i Lillesand kunstforening.

Det er første gangen den anerkjente kunstneren har utstilling på Sørlandet, og med sine nesten 60 bilder fyller hun Meta Hansens hus godt. Lillesand Kunstforening er stolte over at valgte å legge sin første utstilling på Sørlandet til akkurat Lillesand.

— Hun er en meget anerkjent kunstner, så vi er stolte over at hun valgte å komme hit, sier Finn Berkirk, styremedlem i kunstforeningen fornøyd.

Tradisjonelt sett er et ikon fra gresk-katolsk kirketenkning et bilde av Kristus, madonna og en helgen. Lumilas bilder er ikke typiske helgenbilder i tradisjonell forstand. Selv kaller Pawlowska dem ikoner i forvandling. Bildeuttrykket er skulpturert og flerdimensjonert, og hun bruker naturlige materialer som gull, stein, jern, kopper og tre i bildene. Bildene er moderniserte, man kan se ansikter og også ane penselstrøket og i «tilbehøret» ane englenes nærvær. Uttrykksformen er streng, og alt unødvendig er skåret bort.

— Det er en veldig god utstilling. Den er fargerik og annerledes, mener Bergkirk.

I tillegg til bildene i Meta Hansens Hus, har hun også bilder utstilt i Lillesand Kirke og i Filadelfia.

— Vi er glade for at vi har fått til et samarbeid, og for at kirken har vært så åpen for å stille ut ikoner. Dette er en utstilling vi mener passer godt inn i førjulstiden vi er i nå, mener Rosenberg.

Førjulsutstillingen åpnet 25. november, og er åpen hver lørdag og søndag fram til 18. desember. Foreløpig er kun ett bilde solgt, og det har heller ikke strømmet på med publikum.

— Det burde vært flere folk innom og sett på bildene. Hun er så flink og anerkjent at hun hadde fortjent større publikum. Hun valgte kanskje ikke den beste tiden å komme til Sørlandet på, sier Bergkirk.