KRISTIANSAND: Lørdag 18. juni i år var tiltaltes 16 år gamle datter på vei hjem til hjemmet i Kvadraturen. I Elvegata kom en mann mot henne på motsatt side av gaten. Ifølge den 16 år gamle jenta tok mannen ut penis og blottet seg for henne. Selv hevder mannen at han på vei hjem fra firmafest måtte urinere, og at han ikke så jenta på andre siden av gata.

Den 16 år gamle jenta ble redd, sprang hjem og fortalte hysterisk og gråtende sin far om forholdet. De to løp nedover Elvegata og traff da mannen som skulle ha blottet seg.

Den 42 år gamle tiltalte la mannen i bakken og fikk samtidig bendt tommelen bakover slik at leddbåndet røk. Ifølge et sentralt vitne, som retten har lagt avgjørende vekt på, våknet vitnet av hysterisk gråt ute i gata. Da hun kikket ut så hun at tiltalte tok fart og sparket blotteren to ganger. Sparkene ble antakelig rettet mot ansiktet, ifølge vitnet. Selv hevder tiltalte at han ikke med særlig styrke sparket mot mannen som lå nede. Blotteren ble påført nesebeinbrudd. Nesen kom ut av stilling, og hans venstre øye hovnet kraftig opp slik at det var gjenklistret.

Ikke provokasjon

Kristiansand tingrett har ikke funnet grunn til å ta standpunkt til hva som faktisk foranlediget at tiltalte gikk til angrep mot den sterkt berusede mannen i Elvegata.

— Men retten legger til grunn av tiltalte uansett var av den subjektive oppfatning av at hans datter var blitt utsatt for blotting.

Tiltaltes forsvarer hevdet i retten av blottingen var en provokasjon, og at dette i beste fall kunne være grunn til frifinnelse.

Tingretten mener at dette ikke er en aktuell problemstilling, og har heller ikke funnet å legge avgjørende vekt på at handlingen ble gjort i berettiget harme, som det heter i loven. I stedet har retten tatt hensyn til dette forholdet i forbindelse med straffeutmålingen.

Halvert straff

Retten mener at den tiltalte har gått langt utover den ramme som er akseptabel, og at han i stedet burde ha forsøkt å holde mannen i sjakk inntil politiet kom. Tiltalte varslet nemlig politiet underveis.

Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om at den 42 år gamle mannen skulle dømmes til 120 dagers ubetinget fengsel for legemsbeskadigelsen. Retten har etter en samlet vurdering kommet til at straffen skal havlveres, slik at den tiltalte ble dømt til 60 dagers ubetinget fengsel. I tillegg må 42 åringen betale 5000 kroner i saksomkostninger.

42 åringens forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen, sier at dommen blir anket både når det gjelder skyldsspørsmålet og straffeutmålingen.