VENNESLA: — Det går ikke helt i ett, men det er jammen ikke langt fra. Jeg kjenner så mange, forklarer unggutten fra Lomtjønn i Vennesla seg. Han har lagt inn over 200 telefonnummer til venner og kjente i mobilen, og regner med å passere

26.000 meldinger med god margin før nyttårsaften. Siden han fikk sin nye Nokia i juni, har han sendt 131 meldinger i snitt - hver eneste dag!

«Skjer?»

— Forsøker du å sette rekord?

— Nei, det bare blir sånn. Jeg har veldig mange kjenninger og er glad i å holde kontakt.

Dessuten er han nok litt nysgjerrig. Peter vet det meste om hva som foregår i lokalmiljøet i Vennesla og bygdene rundt.

Standardmeldingen hans er: «Skjer?»

— Ja, må jo vite om noe er på gang, sier unggutten som går første året på mekanisk linje på Vennesla videregående skole.

Man skulle kanskje tro at han var en antisosial type med helt nerdete forhold til mobil. Så er ikke tilfelle. Peter er rett som det er på farten på mopeden sin.

Ikke uvanlig

Forsker Elisabeth Staksrud i Medietilsynet mener Peter Mykjåland er et godt eksempel på hvordan ungdommen bruker nye medier.

— Han ligger nok i øvre sjikt, men jeg tror ikke han er eksepsjonell på noen måte. Det er nok mange på samme alder som bruker mobilen bortimot like mye, sier hun.

Hun er ikke redd for at dette skader ungdoms sosiale liv på noen måte. Tvert i mot:

— Ungdom har flere venner, større kontaktnett og de kommuniserer mer enn vi gjorde før. De er flinkere til å kommunisere også, men de bruker altså andre verktøy, sier hun.

Da mor til Peter, Liv Karin (37) vokste opp, måtte hun til sentrum for å treffe folk.

— Jeg husker 30-40 biler sto på rekke. Der satt ungdommene. Slikt skjer ikke lenger. Alle har mobil og de trenger ikke samles for å vite hva som foregår. De går rett til hverandre, forteller hun.

Staksrud sier dette er et veldig godt eksempel på hvordan tidene skifter.

Peter Mykjåland pleier å være mye på Dvergsnestangen om sommeren. Det tror han er en medvirkende årsak til all meldingen.

— Der har jeg blitt kjent med så mange. Og så er det bare å få tak i nummeret og holde kontakten.

Peter er utpreget sosial. Så sosial at da han feilsendte en melding til ei jente i Kongsberg, endte det med at de to ble gode venner på både chattekanal på nett og via sms. De har holdt kontakten i månedsvis.

— Men jeg hadde jo ikke hatt råd til dette, hvis ikke jeg hadde hatt djuice non stop-abonnement. Det var da jeg fikk dét 14. juni at jeg kunne utfolde meg for fullt, forteller Peter Mykjåland.

Han betaler 299 kroner måneden, og kan sende så mange sms og mms han vil.

Verken mamma eller pappa er bekymret for at Peter bruker mobilen for mye.

— Jeg hadde vært mer bekymret hvis han ringte mye. Da kommer strålingen og sånn inn, sier pappa.

Mamma er fornøyd med at mobilen alltid er på. Da er hun tryggere når Peter er ute på mopeden.

Mest aktiv om natta

Men når vi spør Peter om når han melder mest, hever foreldrene øyenbrynene litt ekstra:

— Mest foregår etter jeg har lagt meg. Av og til får man ikke sove. Da går det i ett. I natt holdt jeg på til halv tre. Når jeg går på skolen, slutter jeg vel rundt halv ett.

Trøsten får være at Peter ikke melder så mye mens han er på skolen. Han sier han er flink til ikke å melde seg helt ut av skoletimene.