Undersøkelsen viser at 76 prosent av norske ungdommer i denne aldersgruppen har smakt alkohol det siste året, skriver Dagsavisen.

Det plasserer Norge på 27. plass på lista over hvor stor andel av 15— og 16-åringer som har smakt alkohol det siste året.

Danskene topper

Blant danske og tsjekkiske ungdommer på samme alder svarer hele 95 prosent at de har drukket alkohol det siste året. Tyrkiske ungdommer skiller seg klart ut ved at bare 35 prosent har smakt alkohol.

Danskene topper også lista over hvor stor andel av ungdommene som oppgir å ha vært fulle det siste året. Hele 82 prosent av danske 15- og 16-åringer sier at de har vært fulle, mens 54 prosent av deres norske jevnaldrende sier det samme.

Dette plasserer Norge midt på lista over de 30 europeiske landene. Tyrkiske ungdommer skiller seg også her ut ved at kun 16 prosent oppgir å ha vært fulle det siste året.

– Fortjener ros

– Dette er bra! Det er flott at vi har fått bremset den utviklingen mange var bekymret for. Både foreldre og ungdommer fortjener ros for dette, sier daglig leder i Alkokutt, Trine Stensen Lunde, til Dagsavisen.

Hvor mye alkohol som konsumeres i de ulike landene går ikke fram av den europeiske undersøkelsen.

Lite hasj

– Men i forhold til det aller meste som er målt ligger Norge i den trygge nedre delen. Det må vel være positivt, sier Astrid Skretting ved Statens institutt for rusmiddelforskning.

Hun har ledet den norske delen av undersøkelsen, som er basert på intervjuer med rundt 4.000 elever i 10. klasse fra hele landet.

Også når det gjelder hasj kommer de norske ungdommene godt ut. Hver femte europeiske ungdom medgir å ha prøvd cannabis, mens andelen i Norge er halvparten av dette.