LILLESAND: — Vi dekker på løftebukken, da får vi den høyden vi vil ha, smiler Svein Tore Aanonsen, sjefen på bilverkstedet Bil og Trailer A/S i Lillesand.Han har dekket stort julebord med rød duk og levende lys på løftebukken i bilverkstedet, ved siden av en rød Mitsubishi som ikke ble ferdig reparert før jul. Fra komfyren, som for anledningen er plassert ved en arbeidsbenk i dekkavdelingen, strømmer det liflig lukt som blander seg med luktene i verkstedet.Klokken 12 er ribba klar til servering, 8,5 kilo ribbe med sprø og fin svor. En tradisjon

Ribbemiddagen lille julaften er blitt tradisjon på Bil og Trailer A/S. Bilmekanikerne vrenger av seg møkkete kjeledresser og bytter verktøyet med kniv og gaffel denne siste arbeidsdagen før jul. Klokken 12 roper sjefen at maten er servert, og da strømmer gutta til. Dette har de ventet på lenge.- Kjempegodt, Svein Tore! Bilmekanikerne skryter av kokken, og nyter ribbe med hjemmelaget saus, rødkål og surkål og masse poteter.- Jeg har juksa med potetene, de er ferdig kokte, tilstår Svein Tore. Men sausen har han laget fra bunnen av. Sausen er det viktigste for mange bilfolk, røper han. Trivsel

Svein Tore Aanonsen stortrives som hobbykokk, og vet at dette julemåltidet er viktig for å pleie de ansatte på verkstedet- Nei, dette er ikke smøring, ler han.- Det handler om trivsel. En får ikke folk til å yte noe hvis de ikke trives, sier sjefen på verkstedet.Han er kjent for å ta spesielt godt vare på sine ansatte. For et par uker siden var de invitert med ektefeller og kjærester på julebord i Ålborg, og om sommeren blir det både båttur og fest hjemme hos Svein Tore og Rita Aanonsen, som er kona, og jobber på kontoret. Hun pleier ikke å være med på julemåltidet, det er som regel forbeholdt mannfolk, men denne gangen kommer hun likevel. Hun er strålende fornøyd med ribba, og krever reprise i kveld. For familien spiser ribbe på julaften også. Kunder på besøk

Og det er ikke bare de ansatte som får julemat på verkstedet. Kundene strømmer på. Førstemann ut er Kjell Berntsen, en god kunde som har spist julemiddag på verkstedet i mange år.- Det er moro, og så koselig, sier Berntsen som aldri har opplevd maken på noe annet verksted. Øystein Løvland fra Høvågruta er her for første gang. Klokken ett er måltidet over, alle ønsker hverandre god jul og rusler hjem.