Nesten 73 prosent av Vest-Agders innbyggere har lyst på en ny jobb. Arbeid i kontoradministrasjon og butikk er mest attraktivt blant fylkets innbyggere.

Det viser en omfattende holdningsundersøkelse gjort på hjemmesiden til rubrikktjenesten ZETT.no, der over 8000 nordmenn fra hele landet deltok.

I undersøkelsen svarte 73,3 prosent av respondentene bosatt i Vest-Agder at de har lyst på en ny jobb.

Markedssjef Helene Graver i ZETT Stilling sier i en pressemelding at antallet er langt høyere enn forventet. Hun tror mye av årsaken kan være at stadig flere ansettes i engasjementer eller for en viss kontraktsperiode.

— Det medfører en viss usikkerhet i forhold til inntekter, noe som igjen kan føre til at flere er ute etter nye jobber mens de allerede er i et ansettelsesforhold. Det er likevel vanskelig å si hvor mange som er på aktivt jobbsøk og hvor mange som kun vil bytte jobb dersom tilbudet er godt nok. Tallene viser uansett at folk er mindre lojale overfor arbeidsgiver enn tidligere. Manglende teamfølelse, stort arbeidspress, liten reell påvirkningskraft og få utviklingsmuligheter kan være noen årsaker til at folk opptrer mindre lojalt enn tidligere, sier Graver.

Undersøkelsen viser også at 16 prosent av respondentene på landsbasis har vært i flere enn ett ansettelsesforhold i løpet av det siste året.

— Dette hadde vært helt utenkelig for bare ti år siden og viser at mobiliteten i arbeidsmarkedet er stor. Respondentene kommer fra alle aldersgrupper, så det er en myte at det bare er de unge som skifter hurtigst jobb, sier Graver.

Vest-egder velger administrasjon

Jobber i kontoradministrasjon og butikk er mest interessante for Vest-Agders innbyggere. Ut fra en liste der man kunne krysse av flere alternativer, svarte 30 prosent at de ønsket å jobbe med kontoradministrasjon, mens 27,9 svarte at de hadde lyst på en jobb i butikk og handel.

Hodejeger Per-André Marum i rekrutteringsselskapet Orion Search International, mener funnene i undersøkelsen underbygger trenden som har vært i næringslivet i de siste årene.

— Arbeidsmarkedet har i løpet av de tre siste årene aldri vært bedre enn nå. Det vises også gjennom det økende antallet utlyste jobber man blant annet finner i aviser og på rubrikktjenester. Tilstanden er heldigvis ikke som for seks år siden. Den gang var mobiliteten i arbeidsmarkedet for høy, og bidro til å skape usikre rammebetingelser for næringslivet, sier Marum.

(Pressekontoret)