KRISTIANSAND: — Båteierene skal virkelig ha takk for oppførselen mot meg. De har sagt at båten er en død ting, og at de tenker mer på hvordan det går med meg. Når du kommer hjem, og ser det står blomster på trappen fra en båteier, er det klart det er rørende, sier Bjørn Andersen, eier av Vågsbygd Båtservice.

I går var han nede for å rydde litt på branntomta. Og enda en gang ble han overøst med klemmer og gode ord fra en av mange båteiere.

— Jeg får vondt i magen når jeg er her, fordi jeg har ofret så mye for å få firmaet på beina, slik at jeg kan tjene til livets opphold. Så er alt vekk. Men ingen er blitt skadet, det er sånn man må se på det, sier 37-åringen fra Vågsbygd, og kikker utover ruinene.

55 båter

Fire uker er gått siden verksted med 1200 kvadratmeter lager ble slukt av den voldsomme brannen i Kongsgårdbukta.

Siste oppdatering tyder på at 55 båter gikk tapt, ti av dem sto på utsiden av bygget. Sammen med inventar og bygninger kan erstatningsbeløpet nærme seg 100 millioner kroner.

Båtene kan erstattes. Men bedriften med fire ansatte, som Bjørn Andersen omsider hadde fått sving på etter en tung oppstart i 2002, går fløyten.

— Det verste er at jeg ikke lenger har en arbeidsplass å gå til, et sted å ta kaffeslurken om morgenen, sier Andersen.

Brannalarm Båtverkstedet var tungrodd. I perioder jobbet han natt og dag for å unngå røde tall. De siste par årene hadde ting begynt å løsne, trebarnsfaren kunne unne seg ferie og sove bedre om nettene.

Inntil han ble vekket av Securitas ved 05-tiden torsdag 30. november. Brannalarmen gikk.

«Heldigvis» var det ytre årsaker, som ingen av de ansatte kunne lastes for. Politiet bekrefter overfor Fædrelandsvennen at en Skarpnes 30 på utsiden var arnestedet, uten at eieren kan stilles til ansvar.

Om bord skal blant annet en vifteovn ha vært koblet til strøm, etter at vann var lekket inn under kalesjen.

Til Karibia Vågsbygd Båtservice fortsetter som et rullende enmannsverksted.

— Jeg har ikke overskudd til å reise opp driften igjen. Det har vært tøffe år økonomisk, og har gått nok utover familien allerede, forklarer Bjørn Andersen.

De tre ansatte har funnet annet arbeid, mens sjefen selv har bestilt en spesialbygd verkstedbil han skal farte rundt til kundene med.

Forsikringsoppgjøret gjenstår. Inventar for en million kroner forsvant, og bare en rød, liten verktøykasse ble berget.

Men nå ser han fram til «arbeidsferie» i Karibia fra 2. januar. Tre ukers hyre om bord på supplybåt, sammen med en kamerat.

— Det blir en fin avkobling fra hele hendelsen. Jeg skal få det litt på avstand, hente meg inn og komme meg videre, sier mannen bak Vågsbygd Båtservice.