– Det er pinlig at folk skal havne i økonomiske problemer i forbindelse med gravferd, sier seksjonsleder Geir Mosti i Fagforbundet

– Likhet ved livets slutt handler om anstendighet. Det er viktig å se hele gravferdsordningen knyttet til forvaltningen som et selvstendig offentlig område.

En begravelse kan koste mellom 25.000 og 45.000 kroner. Den generelle støtten til begravelse på 4.000 kroner er fjernet, og blir i dag behovsprøvd.

Fagforbundet mener staten bør dekke alle kostnader, og foreslår at LO gjør vedtak om dette på neste års LO-kongress.

Pruter ikke

– Utgiftene til gravferd kommer i en situasjon hvor folk ikke pruter på prisen. Jeg kjenner folk som har spart sine siste kroner for å betale egen begravelse. Det er bare for trist. Dette har Norge råd til å betale, mener Mosti.

Fagforbundet har over en tredel av LOs 850.000 medlemmer, og dermed stor innflytelse på kongressens vedtak.

LO har på sin side varslet strenge krav til partiene som skal få støtte fra LO i forbindelse med valgkampen.

– Dette er en prioritert sak for Fagforbundet som kan få stort politisk gjennomslag om LO slutter opp om forslaget, mener Mosti.

Gratis tannlege?

Fagforbundet foreslår også at LO neste år vedtar at tannhelsetjenesten skal innarbeides i den totale helsetjenesten og finansieres av det offentlige.

Dette forklarer forbundet med at mange mennesker unnlater å gå til tannlege av økonomiske årsaker.

– Helse-, sosial— og omsorgstjenestene er, sammen med folketrygden, sykelønnsordningen, tjenestepensjon og utdanning, bærebjelker i velferdsstaten. Disse velferdsordningene må helt og holdent være et offentlig ansvar, mener Fagforbundet.