KRISTIANSAND:

I går brakte NRK nyheten om at mobiltelefoner ikke påvirker medisinsk utstyr. Dette har i årevis vært argumentet for å nekte pasienter og pårørende å bruke mobiltelefon på norske sykehus. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap slår fast at mobiltelefoner ikke påvirker utstyret på sykehusene.

I Flekkefjord og Kristiansand er det fullt forbud mot bruk av mobiltelefon på sykehusene. I Arendal er det lov å bruke mobiltelefon i området rundt kafeen i inngangspartiet på sykehuset. Men reglene praktiseres ikke strengt.

— Vi har ikke noe strengt regime for å håndheve reglene, og det er en del som taler for at reglene bør mykes opp, sier Torgersen.

Han forteller at nye krav til medisinsk-teknisk utstyr gjør at de er blitt mye mindre følsomme for påvirkning av elektromagnetisk stråling.

Ved Rikshospitalet i Oslo er det fullt lovlig å ringe fra sykehuset. Helse Sunnmøre vil også åpne for fri bruk av mobil på enkelte sykehusområder. Helse Sør har en gruppe som skal komme med forslag til felles retningslinjer for alle sykehusene mellom Buskerud og Agder.

— Hvis det tar lang tid før Helse Sørs regler kommer, vil vi vurdere å myke opp reglene våre på egen hånd. Da tenker vi oss forbud i soner med utsatt utstyr og ellers mer eller mindre fri bruk av mobiltelefon på sykehusene. Hvis Helse Sør kommer med sine retningslinjer i etterkant, vil vi tilpasse oss dem, sier Torgersen.

På grunn av forbudet mot mobiltelefon blir pasienter som ønsker å ringe ut tvunget til å kjøpe dyre telefonkort. Dette har vært til ergrelse for mange.

valerie.kubens@fedrelandsvennen.no