Brudd på dikene rundt storbyen New Orleans gjort vondt verre etter at orkanen Katrina hadde feid inn over sørstatene. Fagfolk hadde for lengst bedt om at disse dikene skulle forsterkes, men dette ble ikke gjort.

Nå er nederlandske eksperter på plass i New Orleans for å bidra til granskingen av katastrofen der. De amerikanske ansvarlige kunne trolig hatt god nytte av en studietur til Nederland, en stat der en firedel av landområdet ligger under havflatens nivå.

Farlig

Denne statens ansvarlige myndigheter har alltid visst at Nordsjøen byr på store fangst— og ferdselsmuligheter, men samtidig kan være en farlig fiende. I 1953 ble Nederland rammet av en katastrofal oversvømmelse med over 2.000 dødsofre, og nederlenderne lærte av dette.

Men den evige kampen mot vannmassene startet mye tidligere. – Her har vi ett av Nederlands eldste systemer for kontroll med vannet, sier Hans van Den Hoek i Rijnland Hoogheemraadschap, styret som har ansvar for kontroll med vannet i Rijnland-regionen.

Dette ansvarsområdet strekker seg over 1.000 kvadratkilometer fra Nordsjøens kyst til Amsterdam og til Gouda i de midtre delene av Nederland. I løpet av de siste århundrene har storelva Rhinens løp gjennom dette landskapet langsomt forflyttet seg mot sør.

Mudder

Da muddermassene i Rhin-deltaet truet med å få elva til å gå over sine bredder og oversvømme områdene rundt, gikk folk i området sammen for å få styring med vannet. Organisasjonen de opprettet, Hoogheemraadschap van Rijnland, finnes fortsatt.

Den er i dag Nederlands eldste demokratisk styrte organ. – Selv om vi i dag bruker mye moderne teknologi, er det fortsatt mennesket som teller, for ingen datamaskin kan måle seg med åtte århundrers menneskelig erfaring, sier Hans van den Hoek til nyhetsbyrået AFP.

Han vil ikke gi seg ut på noen form for spekulasjoner om hva som gikk galt i New Orleans, men anbefaler alle som slåss mot store vannmasser, å lære av nederlandsk erfaring. For som et gammelt ord sier: Gud skapte jorda, men nederlenderne skapte Nederland.