For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player. KRISTIANSAND: Flere leiligheter som kjøpere har betalt mange millioner kroner for har fått fuktskader. Det er påvist en rekke lekkasjepunkter og råte i veggene. Innvendig har stuegulv svulmet opp fordi vann har trukket inn gjennom yttervegger. Feilene er så alvorlige at kommunen i juni i fjor trakk tilbake ferdigattesten for bygget. På fire fagområder krever kommunen full uavhengig kontroll.

I hele år har leilighetskomplekset langs Otra på ny vært en byggeplass, fire og et halvt år etter at prestisjeprosjektet til Kruse Smith og Brødrene Reme stod ferdig. Etter det Fædrelandsvennen kjenner til er det skader i minst ti av leilighetene. Flere er blitt renovert en eller flere ganger.

Innflytterne bladde i 2001 opp med mellom to og fem millioner kroner for leilighetene.

— Leilighetsbyggene lekker som en sil. For beboerne er det blitt en stor belastning å bo på en byggeplass preget av støy, støv og skjemmende stillaser, sier Arne Kristian Pedersen.

Pedersen er beboer og talsmann for de rundt 45 leilighetseierne på Kjøita Park, og har ansvaret for å kvalitetssikre entreprenørens utbedringsarbeider. Han er dypt misfornøyd med måten entreprenørene har håndtert det han mener er blitt en byggeskandale.

— De har snytt i svingene under byggingen, brutt sentrale byggeforskrifter, og påført beboerne store ekstrabelastninger. Og likevel er det svært vanskelig å få dem til å ta ansvar for å rydde opp på en ordentlig måte, sier han.

Pedersen forteller at mange beboere er frustrerte og utslitte, som følge av alle feilene.

  • Folk har bodd på en byggeplass i mer enn et halvt år, med heisekraner, stillaser og plast foran vinduene, sementstøv fra sliping og boring. I lange perioder har det vært umulig for dem å bruke uteplassen sin. Og verst av alt, vi vet ikke når marerittet er over. Entreprenøren kan ikke gi oss svar på når alle feilene er utbedret, slik at bygget kan friskmeldes, sier han.

Pedersen sier han kjenner til flere beboere som er blitt syke, som følge av dårlig inneklima og påkjenninger. Et ektepar ble beordret ut av leiligheten sin av helsemyndighetene på grunn av høy fuktighet og sterkt soppinfisert inneluft. De har ifølge Pedersen bodd på hytta i snart et halvt år.

Pedersen mener det er dårlig byggeskikk og avvik fra godkjente prosjekttegninger som har ført til all elendigheten.

— På grunn av membranfeil renner det vann fra balkongene i tredje etasje og inn bak teglveggen. Vannet finner veien inn i leilighetene. I byggets såle mangler det beslag som skal hindre slagregn fra å krype inn under yttervegg og inn i gulvet.

— Jeg har selv opplevd å våkne opp til et klissvått stuegulv, sier Pedersen.

Han mener det er langt mellom den kvalitet utbygger lovet sine leilighetskjøpere og det de fått.

— Vi ble lovet gull og grønne skoger. Alt skulle være topp kvalitet. Vi kjøpte byens dyreste og mest eksklusive leiligheter, med en fantastisk beliggenhet langs Otra. Vi opplever at entreprenøren har slurvet med håndverket og valgt dårlige løsninger for å spare penger. Det eneste vi hadde igjen var utsikten, og den tok de fra oss da de startet utbedringsarbeidene i vinter, sier Pedersen.

Både entreprenør og beboere har nå kontaktet advokat. Beboerne har varslet mulig erstatningskrav som følge av den ulempe de er blitt påført.