For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player. SØGNE: — Det er hyggelig at politikerne vil garantere at vi får det slik, men selv får jeg stå opp når jeg ønsker det, og venter heller ikke lenge når jeg trenger hjelp til toalettet, sier 93 år gamle Bergljot Danielsen på Søgne omsorgsenter. I går leste hun gjennom forslagene til «garantilista» som snart skal behandles politisk i kommunen.

Konkrete garantier

— Vi vil garantere at eldre pleietrengende får innfridd en rekke punkter som har med kvalitet og standard å gjøre, sier ordfører Eli Løite (H) og leder av Brukerrådet for pleietrengende, Bjørg Bjørsvik.

De to trekker i trådene for et pionerprosjekt som ingen andre av landets kommuner foreløpig har gjennomført. Bjørsvik som selv sitter som folkevalgt i Søgne kommune, har foreslått at det en konkret liste med garantier som skal overholdes.

— Det går på enkle ting som at alle eldre på institusjon skal kunne være oppe av senga før klokka ni hvis de selv ønsker det. Og eksempelvis at vi forplikter oss til at de skal få dusje minst én gang i uka, forklarer Bjørsvik.

Bakgrunnen for å lage en egen garantiordning for kvalitet og standard, er kommet etter at Bjørsvik forsøkte, men uten hell, å få Kristiansand kommune inn på en slik ordning.

Søgne kommune har langt bedre forutsetninger for å kunne få gjennomført en slik garanti, mener Bjørsvik. Ordfører Løite deler oppfatningen, og hevder kommunen har en god eldreomsorg, og at det derfor bør være forholdsvis enkelt å innføre en garantiordning.

— Vi har det bra, fastslår 93-årige Bergljot. Det eneste hun savner er flere aktiviteter. Hun kunne tenke seg å male litt, slik hun kunne på det gamle omsorgssenteret i Søgne.

— Jeg er heldig som har en sønn som triller meg ut i frisk luft hvis ikke pleierne har tid. Men til de ensomme her burde kanskje politikerne ordne en kavaler, ler Bergljot.

Ukjente kostnader

— Dagens eldre er svært takknemlige, men neste generasjon har levd i en annen tid og vil utvilsomt fremme større krav, sier Bjørsvik Derfor mener hun det er viktig å få på plass en garantiordning allerede nå.

Hvor store summer det vil innebære, og hvor mye det vil belaste det kommunale budsjettet årlig vet de foreløpig ikke. Løite og Bjørsvik tror heller det vil handle mer om omlegging av rutiner på de enkelte institusjonene i kommunen, fremfor store løft i bevilgningene. Løite tror det blir solid flertall for å innføre garantiene, og signaliserer allerede flertall ved at hennes eget parti Høyre, sammen med Bjørsviks Venstre, og KrF og Frp går inn for dette. Begge to hevder at dette ikke er noe valgkamputspill, all den tid Bjørsvik har arbeidet med å få i stand en garantiordning i over halvannet år.

— Hva skjer dersom garantiene blir innført og kommunen ikke klare å innfri dem?

— Da mener jeg at det bør være en garanti om at den enkelte kan kontakte private firmaer som nå opprettes for å få hjelp til det kommunen ikke makter. Regningen må kommunen ta seg av, sier Bjørsvik.

Hun mener det nå er svært viktig at Søgne får på plass en garanti, slik at det kan legge press på andre kommuner. Bjørsvik taler varmt for fritt valg av institusjonsplasser, slik at eldre etter hvert kan velge hvor de vil tilbringe alderdommen.

— All den tid eldre pleietrengende må betale leie til kommunen for å bo i omsorgsboligene, så har de også krav på en viss standard. Det er denne standarden vi vil ha en minimumsgaranti for, sier Bjørsvik.