KRISTIANSAND: — Dette er mer synsing på myter enn realiteter, sier KrFs første nestleder.

I gårsdagens avis gikk de to KrF-politikerne ut og krevde oppvask og kursendring etter katastrofevalget. Skisland mente blant annet at KrF har vært for opptatt av snevre moralspørsmål og kristen konservativ teologi.

— Vi må vite mer enn bare å synse, svarer Dagrun Eriksen.

Hun har ingen planer om å legge om kursen.

— Det er viktig for meg som første nestleder å fortsette å bygge på den strategien som er lagt, sier hun.

— Dessuten har jo jeg vært en av dem som har frontet partiets politikk. Og de tilbakemeldingene jeg har fått, har vært positive. Jeg opplever at vi møter mennesker i alle situasjoner.

Eriksen sier partiet nå vil granske valgresultatet, men at det ikke blir aktuelt med noen ny havarikommisjon som etter nederlaget etter kommunevalget for to år siden.

Selv tror Eriksen det trengs flere fakta og analyser av valget før det kan slås fast hvorfor nederlaget ble så stort også denne gang. Men foreløpig har hun tro på at slitasjen etter mange år i regjering er en viktig årsak.

Det samme gjør fylkesordfører Oddvar Skaiaa i Aust-Agder. Også han har lite sans for Skisland og Holmes utsagn i avisen.

— Det er uheldig å si sånt til media. Men når det gjelder innholdet i kritikken, tror jeg det må være første gang vi har blitt anklaget for å være for klare! sier Skaiaa. Og fortsetter:

— Vi er på ingen måte sneversynte. Hvor har de det fra? Vi har jo stått på de kristne grunnverdiene, mener fylkesordføreren som kaller KrFs profil «god og klar».

Lyngdal-ordfører Hans Fredrik Grøvan mener KrF nå må fokusere mer på fremtiden enn på «begredelighetsbetraktninger i forhold til valgresultatet». Selv tror han ikke for lite romslighet har vært utslagsgivende for valgresultatet.

— Jeg er ikke enig i den vurderingen. Selv tror jeg mer det er et resultat av at vi ble oppfattet som del av en høyreblokk, med mer vekt på skattelette enn velferd.

Grøvan mener også at KrF de siste årene har blitt for utydelige på viktige områder, for eksempel skolepolitikk.

— Denne har i for stor grad vektlagt de målbare resultatene på bekostning av andre viktige områder som trivsel og skolen som kulturbærer. Her har det vært en helt påtakelig utvikling siden Jon Lilletun var utdanningsminister i sentrumsregjeringen.

Grøvan ser ikke veldig mørkt på at KrF nå må i opposisjon. Han mener partiet ikke kunne fortsatt i regjering hvis det hadde blitt borgerlig flertall mandag kveld.

— Absolutt ikke. Det hadde blitt en umulig situasjon for et svekket KrF å regjere med et så stort Frp. Helt umulig. Nå har vi godt av en periode i opposisjon. Den må vi bruke til å finne tilbake til vårt egentlige jeg.

Vidar.udjus@fvn.no