LINDESNES: — Riksantikvaren stikker kjepper i hjulet, og ødelegger for menighetslivet vårt, er de sterke ord sogneprest Ottar Almås bruker.

Det dreier seg om Valle kirke på Vigeland i Lindesnes. I mange år har menighetsrådet ønsket å ta bort åtte benker foran alteret. Hele midtgangen i kirka er svært trang, og gjør det nesten umulig for rullestolbrukere å være her. Å ta bort benkene ville frigjort plass for disse. Plass ville det også blitt til kor og korps, som nå må klemme seg sammen rett foran og endog bak alteret.

— Noe av det mest uverdige er under gravferd, der benkedørene dunker inn i kisten når folk skal ut og inn, sier Almås.

Biskopen er enig i at menigheten skal få fjerne benkene, men det har Riksantikvaren nå satt en stopper for.

— Vedtaket gjør menighetsarbeidet svært vanskeligere. Mye er forandret siden 1700-tallet da kirken ble bygget, også det som foregår i kirkerommet. Det må Riksantikvaren ta hensyn til, sier hun.

SLUTTET Å DELTA.

Rullestolbruker Terje Nielsen har vært kirkegjenger hele livet, men nå har han nesten sluttet å delta i gudstjenestene.

— I midtgangen kan jeg ikke være, for der er det ofte prosesjoner og jeg sitter jo på utstilling. Da henvises jeg til en krok der barnevognene står. Det er veldig uholdbart, sier han.

Sogneprest Almås mener situasjonen er prekær og ødeleggende for menighetsarbeidet. Musikk, dans og drama er så godt som umulig i denne kirka.

— Det er selvsagt flott at Riksantikvaren ønsker å ta vare på Valle kirke som er så vakker. Men meningen er at den skal brukes. Et nytt kirkebygg måtte på en helt annen måte tatt hensyn til blant annet rullestolbrukerne, sier Almås som er glad for at biskopen anker saken videre.

— Saken er en stor belastning for oss, ettersom en fredning av kirken får konsekvenser for alle inngrep i kirken ned til detaljnivå. Men vi mener dette er så viktig at vi støtter en anke, sier Skofteland.

REPRESENTATIV.

Ingen hos Riksantikvaren kunne svare på spørsmål i går, men i brevet de har sendt Agder-biskopen om saken heter det følgende:

«Valle kirke (1795) er preget av en tydelig arkitektoniske idé der kirkens korsform går igjen i hele kirkeinteriøret. Kirken er svært representativ for datidens kirkebygg. (...). Tiltaket (som menigheten ønsker, red.anm.) vil i praksis innebære at en tredel av kirkeskipets grunnflate endres, og kan således ikke være forenlig med de historiske kvaliteter som kirken representerer».

Videre heter det at alt av inngrep etter dette skal godkjennes av kulturminnemyndigheten, og at en permanent fredning av kirken nå vil bli igangsatt.