ARENDAL: – Jeg har laget en innstilling til statsadvokaten ut fra det jeg mener det er bevismessig grunnlag for eventuelt å tiltale henne for. Det er snakk om innførsel av 30 kilo amfetamin. Dette har hun formelt vært siktet for i lang tid, sier politiadvokat Jan Atle Hansen ved Agder politidistrikt i Arendal.

Den 34 år gamle småbarnsmoren og tidligere barnevernsarbeideren fra Arendal har vært etterforsket mistenkt for innførsel av et betydelig større kvantum amfetamin enn det hun er siktet for.

Hun har vært mistenkt for å ha smuglet 2-300 kilo amfetamin på flere turer til Amsterdam tidlig på året 2003. Dette har blant annet kommet fram i andre narkotikasaker i rettssystemet hvor andre aktører har gitt slike opplysninger.

Saken mot kvinnen er nå ferdig etterforsket hos politiet i Arendal, som har brukt store ressurser på den. Det er ikke funnet grunnlag for å utvide siktelsen mot kvinnen til de rekordhøye kvanta som har versert i etterforskningen mot henne.

Politiadvokat Jan Atle Hansen vil ikke si hva han har konkludert med i sin innstilling til statsadvokaten.

– På grunn av omfanget i denne saken, vil en eventuell tiltale bli tatt ut av Riksadvokaten, sier Hansen. Grensen for det går ved tre kilo amfetamin.

Arendal-kvinnen dro til Amsterdam i privatbil med sin mor som alibi i april 2003. På denne turen skal hun i følge politiet ha smuglet 30 kilo amfetamin tilbake til Norge. Fædrelandsvennen er kjent med at politiet skal ha beslaglagt 11 kilo av dette stoffet i en låve i Grimstad.

Kvinnen skal ha hatt flere turer til Amsterdam, men politiet har ikke klart å finne grunnlag for at hun da har smuglet amfetamin, slik hun er mistenkt for. To andre kvinner er også siktet i sakskomplekset – en for å ha mottatt ni kilo amfetamin og en for å ha smuglet på en tidligere Amsterdam-tur.

Den 34 år gamle kvinnen sitter fengslet etter dom i en annen narkotikasak. I september i fjor ble hun dømt i Aust-Agder tingrett til fengsel i seks år for handel med 4,8 kilo amfetamin av et parti på 10,9 kilo som ble smuglet inn fra Litauen.

svein.versland@fedrelandsvennen.no