Overnattingsmulighetene finnes langs hele kysten, fra innerst i Oslofjorden, via Norges sørligste fyr på Ryvingen ved Mandal til Moholmen ved Svolvær. I år er om lag 20 fyr åpne for gjester som vil overnatte, antallet vil øke år for år etter hvert som Kystverket driver fram sin automatisering av fyrene.

Variasjonene er mange. Noen fyr er landfaste og kan enkelt nås med bil, andre steder er eneste mulighet båt. Noen utleiefyr tilbyr båtskyss fra fastlandet, andre steder på gjestene selv sørge for transporten. Det gjelder for eksempel Svenner fyr i Vestfold der driften baserer seg på gjester som kommer i egen båt.

Muligheter

Fyrferie gir mange muligheter, fra det helt enkle og primitive til nærmest hotellopphold. De fleste fyrene som er tilgjengelige for allmennheten baserer seg på overnatting etter samme prinsipp som Den Norske Turistforening har på sine fjellhytter, nemlig selvbetjening. Fyrene har sengeplass, kokemuligheter og kjøkkenutstyr, mat og sengetøy må gjestene ha med selv. Flere av fyrene med overnattingsmuligheter drives da også av lokale turistforeninger.

Fyrene langs kysten vår rommer masse historie og er del av den norske kystkulturen. Ikke rart da at flere lokallag av foreningen «Kysten» har tatt ansvar for vedlikehold av fyr. Utleie her foregår etter samme ordning som Turistforeningen. Mest vanlig er en pris på 200 kroner per døgn for en voksen.

Et alternativ er selvsagt å ligge i egen båt fortøyd ved brygga under fyret, da reduseres prisen betydelig samtidig som man har fyrets fasiliteter tilgjengelig.

Brudesuite

På Kråkenes fyr på Måløy med Stadt som nærmeste nabo, kan gjestene velge mellom høy standard i selve fyret eller et enklere opplegg i assistentboligen. «Brudesuiten» er det mest eksklusive opplegget til 650 kroner per person for to. Da får man en tre roms leilighet til disposisjon. Ønsker gjestene å ha med seg et par til, kan de overnatte for 400 kroner per person per natt. Da er sengetøyet inkludert, men ikke frokost.

Thomas Bickhardt sier at de baserer driften på at folk bestiller god tid i forvegen. Men han opplever ofte at gjester ringer fra parkeringsplassen ved fyret og spør om overnatting. De fleste får ja på forespørselen.

Stor etterspørsel

At overnatting på fyret er populært, kan Jarle Birkelund på Fosen i Sør-Trøndelag skrive under på. Han er en av entusiastene som i «Kjeungen kyslag» og kan fortelle at Kjeungskjær fyr er utleid hver eneste helg i de tre sommermånedene. Og i år er etterspørselen større enn noen gang, nå kommer folk midt i uka og vil overnatte. Kjeungen fyr ligger ved Uthaug mellom Ørland og Bjugn, på et skjær som faktisk er oversvømt ved flo sjø.

Fyret har plass til ca 15 gjester og leies ut til en gruppe per gang. prisen er 1000 kroner per døgn for inntil 8 personer, er det gruppen større er prisen 1500 kroner.

— Det eneste gjestene trenger å ta med er sovepose, mat og drikke. Resten finnes på fyret og inngår i leien. Vi skysser gjerne gjestene ut, hvis de ikke heller vil bruke den 17 fots båten vi har til disposisjon, for å kjøre den 15 minutter lange turen ut til fyret, sier Jarle Birkelund.

— Vi leier ut til folk flest, til skoleklasser og 4H-foreninger. Så langt har vi ikke hatt utlendinger som gjester på Kjeungskjær, men hvem vet hva som skjer fremover, sier Jarle Birkelund.

terje.andersen@fedrelandsvennen.no