Kristiansand: Det kanskje mest spennende arrangementet finner sted førstkommende søndag. Da møtes to godt voksne menn; Hans Kohler og Bjørn Egge, for samtale og intervju i regi av Halvor Fjermeros.

Og de burde ha litt av hvert å snakke om, de to. Kohler var Wehrmachtsoldat og deltok i tyske felttog i Sovjet og på Balkan, før han satt fem år i sovjetisk fangenskap. Egge var norsk motstandsmann og ble Nacht und Nebel-fange i Sonnenburg Sachsenhausen. Senere har han blant annet vært president i Røde Kors og svært opptatt av freds— og forsoningsarbeid.

Samme dag er det liv og røre i smia på Bredalsholmen. Steen Nielsen, Sør-Norges eneste som fortsatt lever av faget, forteller og demonstrerer. Og Gunnar Eikli har omvisning på «Hestmanden» det eneste gjenværende fartøy fra den norske handelsflåten under krigen.

Neste søndag blir det åpent verft, der gamle skipsbyggerfag utøves og den 3. juli er et apropos til 1905-markeringen. Historiker Berit Eide Johnsen fra HiA holder foredrag over temaet «Resirkulert maritim kultur; fra skipsfart til sommergjester på Sørlandet på 1900-tallet».

Søndag 10. juli kommer den nye redningsskøyta på besøk, dessuten blir det kjøring av små og store dampmaskiner.

Lokalhistoriker Norman Liene skal 17. juli kåsere om gamle Flekkerøy havn, fra før Kristiansand eksisterte. «Maaske den bedste havn i hele Norge, ja, Verden, Maltha maaske undtagen», skal Henrik Wergeland ha sagt.

De to siste søndagene i juli blir preget av henholdsvis ensylindrede motorer og demonstrasjon av knop og stikk som båtfolket kan ha nytte av.

Søndag 7. august er Steen Nielsen igjen i smia, og søndagen etter avsluttes sommerarrangementene med en fyrsafari med fyrforsyningsskipet «Gamle Oksøy», med Jo van der Eynden som guide.

Bredalsholmen kan nås med bil, men i sommer går det daglig båt fra Otterdalsparken klokka 11.