Dette kan åpne for økt sysselsetting av arbeidssøkere som har vanskeligheter med å komme i arbeid. Det har vært god tilgang på kvalifisert arbeidskraft hittil, men dette kan endre seg hvis oppgangen fortsetter, skriver Aetat i en pressemelding.

Det er i første rekke innenfor bygg og anlegg samt deler av industrien, som nå vil merke mangel på kvalifisert arbeidskraft.

— Vi følger situasjonen nøye og er kjent med disse tendenser i arbeidsmarkedet, blant annet gjennom vår egen bedriftsundersøkelse, sier f ylkesarbeidssjef Hilde Høynes.

— Vi har allerede startet kursvirksomhet innenfor de fagområder som vil mangle arbeidskraft fremover, fortsetter hun.

Færre arbeidssøkere meldte seg i mai sammenlignet med april og det er en kraftig tilbakegang sammenlignet med mai 2004. Dette understreker den positive utvikling som finner sted på arbeidsmarkedet i fylket.

Oppgangen i næringslivet har i første rekke sitt utspring i den økte aktiviteten i bygg/anlegg og industri, samt et høyt privat forbruk. Dette har gitt positive ringvirkninger inn mot næringer som transport, privat og forretningsmessig tjenesteyting. Innen offentlig sektor etterspørres det mindre arbeidskraft enn tidligere.

Antall helt ledige

Helt ledige er nå 2.362 personer noe som utgjør 3,0 % av arbeidsstyrken

(landet 3,3 %). Dette er 177 færre ledige enn ved utgangen av april,

og 491 færre enn for et år siden. Antall ledige fordeler seg med 1.314 menn

og 1.048 kvinner.

Antall menn gikk ned med 354 og antall kvinner ned med 137 det siste året.

Ungdomsledigheten

Det er nå registrert 79 helt ledige ungdommer under 20 år. Dette er en nedgang på 3 personer sammenliknet med april 2005, og er ned med 21 i forhold til for 1 år siden. Av de ledige ungdommene har 5 vært ledig mer enn 6 måneder (langtidsledig). De 79 helt ledige ungdommene utgjør 3 % av alle ledige, mens tilsvarende tall for landet også er 3%.

Variasjoner i ledighet mellom kommunene

I fylket er det for øyeblikket høyest ledighet i Kristiansand kommune med 3,7 %

av arbeidsstyrken. Dernest følger Flekkefjord, Kvinesdal og Vennesla som alle har 2,9%. Lavest ledighet i mai 2005 finner vi i Åseral. Her er kun 0,7 % ledige. Videre følger Hægebostad og Audnedal, begge med 0,9%.

Langtidsledigheten

Det er registrert 645 langtidsledige i mai. Dette er en nedgang på 21 personer i forhold til april, og er 35 færre enn for et år siden. De langtidsledige utgjør nå 27% av alle ledige i Vest–Agder (Norge 28%).

Permitterte

Blant de arbeidsledige er det 79 permitterte. Dette er en nedgang på 24 fra april, og 74 færre enn for et år siden. I tillegg er 84 personer delvis permitterte. Dette siste tallet er ikke med i ledighetstallet.

Arbeidsmarkedstiltakene

Ved utgangen av mai er 624 personer i ordinære arbeidsmarkedstiltak.

I tillegg var det 2.742 personer i tiltak for yrkeshemmede. Sammenlignet med april gikk tallet på ordinære tiltaksdeltakere ned med 89, og ned med 487 sammenlignet med mai 2004. Yrkeshemmede arbeidssøkere

I mai var det registrert 3.847 yrkeshemmede arbeidssøkere. Dette er 11 flere enn ved forrige måned, og det er 728 flere enn for et år siden. Denne gruppen utgjør dermed 4,8 % av arbeidsstyrken (Norge 4,0 %).

Antall offentliggjorte stillinger

Antall offentliggjorte stillinger er 878 i mai mot 884 i forrige måned.