FREDRIKSTAD: I hovedsak er det legevaktene i Fredrikstad, Moss og Oslo som siden søndag har merket det største trykket etter at legionellasmitten har bredd seg i Fredrikstad og Sarpsborg-området.

At folk over hele landet som den senere tid har vært på besøk i Fredrikstad eller Sarpsborg, nærer frykt for egen helbred, merkes tydelig ved legevakta i Fredrikstad. Der kommer konstant telefoner fra meget engstelige nordmenn.

– Slik blir det jo når det spesielle telefonnummeret for legionellainformasjon blir vist fram på riksdekkende fjernsyn, sier avdelingssykepleier Arnhild Hoff til NTB.

Det er vanligvis de eldste blant oss som er mest mottakelig for legionellabakterien.

Oslo-Fredrikstad

En rundspørring som NTB foretok til sentrale legevakter i Sørøst-Norge tirsdag viser at i tillegg til Fredrikstad er det legevaktene i Moss og Oslo som i hovedsak så langt har hatt det største trykket av henvendelser.

– Vi har hatt svært mye å gjøre siden lørdag-søndag, og trykket mandag kveld var kjempestort. Da måtte vi ha ekstra bemanning, forteller avdelingssykepleier Arnhild Hoff ved legevakta i Fredrikstad til NTB.

– Folk som sier at de har vært i området her i det siste, men som ikke føler symptomer på noen sykdom, spør om de enkleste ting: Er det farlig å drikke vann? Kan jeg gå ute? Jeg vil anslå at vel 90 prosent av henvendelsene kommer fra folk som er helt friske, sier Hoff.

– Det er jo forståelig at folk er bekymret og redd, og mange av henvendelsene vi får er berettiget. Men oppslag i deler av pressen har gjort mange hysteriske helt uten grunn, blir det sagt på legevakta i Moss.

– Jevnt síg, men det siste døgnet er bare en person, som oppsøkte en av Oslo bydelslegevakter, blitt lagt inn på sykehus, melder Oslos legevaktdirektør Marit Langfeldt Ege.

– De fleste som har henvendt seg til oss har vært i Østfold i det siste, og er derfor forståelig bekymret, sier hun.

En del henvendelser

Legevaktene i Halden og Askim har de siste dagene hatt noen flere henvendelser enn normalt for årstiden, men det økte trykket har vært fullt håndterbart, får NTB opplyst.

Det har vært en liten økning både i antall personlige henvendelser og på telefonen. I begge tilfeller er det gitt råd om hvorledes man skal forholde seg. Ved utbrudd av symptomer som feber, hoste og andre forkjølelsessymptomer, er det riktig å oppsøke lege. Har man vært i Fredrikstad-Sarpsborg-området, men ikke har symptomer, kan man ta det med ro og først oppsøke lege når et symptom eventuelt melder seg.

Heller ikke ved Oslo Akutten eller ved legevakten i Follo har trykket vært uvanlig stort. Follo hadde mellom 10 og 15 pasienter i helgen, men ingen ble sendt videre til sykehus.

Også her var medisinen: Roe ned de bekymrede og be dem komme igjen når de eventuelt føler symptomer på at noe er galt.

Det er et veldig trykk på personalet på legevakta i Fredrikstad, og vel 90 prosent av de telefoniske henvendelsene kommer som følge av at folk er engstelig for egen helbred, men ikke har symptomer på at de er smittet.

En rundspørring som NTB har gjennomført til sentrale legevakter i Sørøst-Norge viser at i tillegg til legevakta i Fredrikstad er det legevaktene i Moss og Oslo som i hovedsak har hatt det største trykket av henvendelser så langt.

32 smittet

Til sammen 32 personer er blitt smittet av legionella som følge av utbruddet i Østfold. Fem av dem er døde.Tre av de smittede befinner seg på sykehus andre steder i landet, men har oppholdt seg i Sarpsborg— og Fredrikstad-området. En av disse tre er en kvinne fra Drammen-området som mandag ble innlagt ved Sykehuset Buskerud med legionellasmitte.

Tirsdag lå til sammen fire legionella-smittede pasienter i respirator ved Sykehuset Østfold. For fire andre er tilstanden alvorlig.

Det var tirsdag morgen 93 innlagte pasienter på Sykehuset Østfold med mistanke om lungebetennelse. Alle er fra Sarpsborg- og Fredrikstad-området.

Det er foreløpig ikke bekreftet om disse er smittet av legionella-bakterien.

De fleste smittede etter legionella-utbruddet i Østfold er eldre personer. Folkehelseinstituttet frykter at antallet syke fortsatt kan stige.

Legionellose smitter ikke fra person til person, og sykdommen behandles med antibiotika. (©NTB)