Den nye alkoholloven, som trer i kraft fredag 1. juli, gir utesteder lov til å servere 18-åringer både cocktail, Baileys, fruktlikør og hetvin.

— Utestedene som har skjenke-bevilling for øl, rusbrus og vin kan nå skjenke alkohol inntil 22 volumprosent. Men det forutsetter at de melder fra til kommunen, sier Kjellaug Wroldsen ved bevillingskontoret i Kristiansand kommune.

Hittil har 18-åringer kun hatt tilgang til såkalt vinbasert drikke. Med den nye loven er grensen bestemt ut fra alkoholprosenten.

- Dette betyr mye for oss. Nå kan vi tilby ungdom et større utvalg av likørbasert drikke, sier barsjef Jan Kenneth Hansen ved Quarten bar og nattklubb i Kristiansand.

Quarten er et av to serveringssteder i Kristiansand som til nå har sagt fra til kommunen at tenåringskundene kan få kjøpe sterkere drikke fra fredag.

— Vil dette øke alkoholkonsumet blant unge?

— Nei. Med tanke på at drinkene blir på maks 22 prosent, og at det kommer masse blandevann, er ikke forskjellen så stor fra rusbrus, sier Hansen.

Ved kommunens bevillingskontor er man tirsdag i gang med å sende ut et informasjonsbrev til serveringsstedene i byen. På grunn av sen saksbehandling i Arbeids- og sosialdepartementet fikk kommunen først vite om regelendringen i forrige uke. I dokumentet fra departementet heter det at hvis utestedene melder fra vil de ha lov til å servere spritbasert drikke til 18-åringer inntil skjenkebevillingen utløper. For utesteder i Kristiansand utløper bevillingen 30. juni 2008, ifølge Kjellaug Wroldsen.

— Jeg håper ikke dette vil føre til større alkoholkonsum. Det er vanskelig å vite. Men da rusbrusen kom, var spådommene at det ville føre til et større salg. Og rusbrusen selger jo ikke, sier hun.