KRISTIANSAND: — Dette begynte med at Thrane mente å kjenne til en kriminell handling om nazibrev. Det er en hver borgers plikt å melde fra til politiet om slikt. Men i Frp blir man altså ekskludert når man forsøker å følge loven, sier Kalvø, som mener de siste ukers strid handler om én ting - Stian Storbukås motvilje mot mennesker som utfordrer ham.

Makt

— Storbukås fjerner alle som er uenige. Han får noen utvalgte med seg til å gjøre jobben for seg, men det ender alltid med at han får viljen sin, sier Kalvø.

Selv kom han ikke med på valglisten til neste bystyrevalg på nominasjonsmøtet forrige uke.

— Politikk er ikke alt, men det bør være lov å si hva en mener i et parti, sier Kalvø.

Det er det mange som nå ikke tør, av frykt for nye tvangsutmeldinger. Vi har snakket med partifolk over hele fylket som er oppgitte og til dels rasende over det som skjer i Kristiansand. Men de vil ikke si det på trykk.

- Nødvendig

Christan Eikeland, fylkesformann i Vest-Agder Frp, sier eksklusjonene, eller de aktive utmeldingene, ikke har med nazi-saken å gjøre. Udnæs og Thrane er utmeldt kun på basis av ufordelaktige ting de har sagt om partifeller i media. Han mener oppryddingen er helt nødvendig.

— Enkeltpersoner kan ikke gå ut i media slik vi har sett. Vi skal være et troverdig parti som andre partier kan stole på, sier han, og fastholder at vedtaket i fylkesstyret var enstemmig.

Det bestrider varamedlem Odd Djøseland i Farsund. Han skulle vært innkalt som varamedlem til fylkesstyret da Stian Storbukås og Karina Udnæs ikke møtte. Men han ble ikke innkalt.

Djøseland er meget kritisk til ekslusjonene.

— Jeg ser ikke behovet for dette. Frp bør tåle uenighet. Nei, dette skader partiet. Men i Kristiansand blusser det jo opp med jevne mellomrom, sier Djøseland, som også reagerer på at ikke fylkespartiet har avventet kommunerevisjonens gransking i Kristiansand.

Den gransker Storbukås for å finne ut om han presset Thrane ut av bystyret, som hun hevder.

Anne Hove Sunnarvik i fylkestingsgruppen beklager også eksklusjonene, og kan ikke forstå annet enn at det er overdramatisering. Mer vil hun ikke si.

Halvor Hulaas kom inn som partibygger etter forrige blodbad i Kristiansand for fire år siden.

— Karina Udnæs har gått altfor langt i sine personkarakteristikker, men at Ida også skulle ryke, stiller jeg meg undrende til, sier han.

Ikke verdig

Kalvø mener hele nominasjonsprosessen og valget av Stian Storbukås som ordførerkandidat er dårlig håndtert.

— Stian er for ung, har for liten ballast og er ikke en verdig ordførerkandidat, sier han, og beklager at partiets valgprosess har vært lukket, ikke åpen.

— Frp i Kristiansand burde gått bredt ut. Det skjedde ikke. Vi i bystyregruppen ble ikke en gang intervjuet om vi ville med videre, sier Kalvø, og mener svaret på hvorfor det ble sånn, er åpenbart.

Stian Storbukås har ikke vært tilgjengelig for kommentar verken lørdag eller søndag.