Mandag starter regjeringen arbeidet med å legge siste hånd på 2005-budsjettet. Dette budsjettet blir ikke bare avgjørende for samarbeidet i Stortinget, det blir også viktig for valgkampen foran stortingsvalget i september neste år. Budsjettforslaget som kommer 5. oktober, blir det siste budsjettet som Bondevik-regjeringen legger fram før stortingsvalget.

Skatt sentralt

Regjeringens utgangspunkt er regjeringserklæringen fra Sem høsten 2001. Brageløftet her var skattelette på over 30 milliarder kroner innen 2005. Det gjenstår 12 milliarder kroner før dette løftet er innfridd. Signalene så langt tyder på at det ikke vil skje i neste års statsbudsjett heller.

Lettelsene som kommer, blir likevel trolig større enn lettelsene i det endelige statsbudsjettet for i år. Etter alt å dømme vil det bli foreslått redusert boligskatt, mindre toppskatt og økt fradrag for gaver til frivillige organisasjoner.

Næringsminister Børge Brende (H) sa da han gikk fra Miljøverndepartementet til Næringsdepartementet, at skatten på arbeidsinntekt bør ned og at det også er viktig å få gjort noe med formuesskatten.

Mindre skattelettelser enn 12 milliarder kroner vil ikke føre til noe opprør innad i regjeringen. Høyre synes å ha resignert. Kristelig Folkeparti vil hilse mindre lettelser velkommen med glede.

Ikke prioritert hos Frp

Mindre skattelettelser enn 12 milliarder kroner vil heller ikke gjøre det umulig å få til et budsjettforlik med Fremskrittspartiet.

For kort tid siden gjorde partiformann Carl I. Hagen det klart overfor NTB at han har et avslappet forhold til skatt. Han mener det er minst like viktige å få redusert avgiftene som folk flest må betale.

Søndag fulgte nestformann og finanspolitisk talskvinne Siv Jensen opp i VG med å gjøre det klart at skattelettelser ikke er noe absolutt krav.

Uansett er Frp klar til å forhandle, men Hagen gjorde det klart overfor NTB at han ikke vil selge seg for «knapper og glansbilder». Dersom partiet ikke får skattelettelser, skal det ha gjennomslag på områder som justissektoren og helse— og sosialsektoren. Hagen understreket også betydningen asyl- og flyktningpolitikken har for Frp.

Det viktigste for Frp etter et eventuelt forlik er, ifølge Hagen, at det blir skapt et bilde av et parti som har fått gjennomslag for sin politikk.

Neppe krise

Selv om statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) har sagt at han ikke vil fortsette for enhver pris, og andre partiledere forbereder velgerne på at det kan skje et skifte, er det svært få som tror regjeringen vil gå av i løpet av høstens budsjettbehandling.

Når Bondevik sier at han ikke vil tåle alt, er det en advarsel til opposisjonen om at regjeringen ikke vil la seg herse med.

SV-leder Kristin Halvorsen ba for noen dager siden landsstyret i partiet være forberedt på å ta stilling til regjeringsdeltakelse for SV allerede i høst. I Ap er det noen som mener at partiet bør forsøke å gripe regjeringsmakten for å danne en ren Ap-regjering. Samtidig understrekes det at ingen er på regjeringsjakt denne høsten.

Uansett går det mot en spennende høst i Stortinget der regjeringen må regne med vanskelige forhandlinger for å få flertall for statsbudsjettet for 2005. (©NTB)