KRISTIANSAND: Statsadvokaten i Agder har tatt ut tiltalen mot de to ungdommene som var på raid natt til søndag 28. november i fjor.

15-åringen er fra Vågsbygd. Jenta kommer fra en annen kommune i Vest-Agder, men bor også i Vågsbygd. De er også tiltalt for innbrudd på skolen.

Skadene i skolebrannen ble betydelige. Store mengde utstyr gikk tapt og skapte store problemer for skoleledelsen.

De to ungdommene skal ha tent fyr på brennbart materiale inne på lærerværelset i tilbygget på Fiskå skole. Dette satte i gang den omfattende brannen som førte til storutrykning fra brannvesenet ved 06.30-tiden.

Hele bygningens andre etasje ble totalskadet i brannen. Det ble også røykskader i etasjen under.

Raidet på natten

De to er også tiltalt for tidligere samme natt å ha brutt seg inn i forretningen Kvikk Mat på Vågsbygdveien. De forsøkte å knuse ruten med stein, uten å lykkes. Alarmen gikk så de fikk ikke stjålet noe, hvis det var hensikten. I farten skal 15-åringen ha nappet med seg en bunke aviser som lå utenfor butikken.

Dette skjedde bare en times tid før skolebrannen, og bare noen hundre meter unna.

Enda tidligere på natten, ved 03.30-tiden tente de to ungdommene på en søppelkasse ved bedriften Mjølner AS ved Elkem i Vågsbygd. Søppeldunken ble ødelagt. Også dette skjedde innen samme området på noen hundre meters radius.

Ramponerte skole

De to er også tiltalt for om kvelden mandag 15. november å ha brutt seg inn i Åsane skole i Vågsbygd ved å knuse et vindu. De stjal med seg flere bærbare pc-er, to digitale kameraer, cd-spillere, penger og medisiner.

Inne på skolen skal de ha tømt mel ut over arbeidspultene hvor pc-ene stod. De ødela også flere utstoppede fugler og dyr.

Knivran av butikk

Den 16 år gamle jenta er også tiltalt for at hun fredag 17. desember ved 18-tiden truet en butikkmedarbeider på Joker i Kronprinsensgate med kniv.

– Åpne kassen. Pengene, skal 16-åringen ha ropt til kvinnen.

Butikkmedarbeideren nektet å åpne kassaapparatet. Da en kunde i tillegg kom inn i butikken, stakk jenta av gårde. Hun ble pågrepet kort tid etter.

Hun er også tiltalt for at hun bar kniv under det mislykkede ransforsøket.

16-åringen er til slutt tiltalt for å ha vært i besittelse av hasj på en barnevernsinstitusjon i Kristiansand i januar i år.

Fyr i søppelbøtte

Den 15 år gamle gutten er også tiltalt for å ha kastet en sneip i en søppelbøtte på Karuss skole ved 14-tiden mandag 15. november. Søppelbøtten tok fyr.

Dette skjedde samme dag som Åsane skole ble ramponert.

Det er tatt forbehold om at ungdommene må betale erstatning etter all ramponeringen de i følge tiltalen står bak.

svein.versland@fedrelandsvennen.no