KRISTIANSAND: — Hver gang jeg leser i avisen om politikere som vil forandre planene for skolen, så kjenner jeg det direkte i magen, sier formingslærer Signe Maria Nilsen på Tangen videregående skole.

I dag møtes kommunalutvalget i Kristiansand. Den eneste saken på det ekstraordinære møtet er alternative tomter for Tangen videregående skole. Ordfører Jan Oddvar Skisland er blant dem som vil ha ny skole på Rona og Søgne i stedet for å gjennomføre planene for en ny videregående skole på Tangen.

Lærerne på Tangen videregående skole frykter at den nye skolen de hadde sett fram til i 2008, aldri kommer. Og at de må holde ut enda lenger i gamle, nedslitte lokaler.

«Motet og motivasjonen har vært holdt oppe fordi vi har sett på dette som en kortvarig overgangstid til noe bedre,» skriver rektor Randi Øverland i et brev til fylkesordfører Thore Westermoen.

Mister motet

Ifølge rektor Øverland kan Tangen videregående skole i dag drives takket være en rekke dispensasjoner.

— Det er med nød og neppe vi kommer gjennom befaringer med brannvesenet og Mattilsynet. Hver eneste år sliter vi med å komme gjennom godkjenningen. Vi får klarsignal fordi et nytt bygg er under planlegging, sier Øverland.

Fylkeskommunen har gjort flere vedtak som tar sikte på å bygge en ny videregående skole på Tangen. Det er blant annet gjennomført en arkitektkonkurranse, og et alternativ er for lengst valgt ut.

Med utsikter til et slikt bygg har ansatte og elever holdt ut. Nå advarer lærerne mot å forandre planene. De mener det vil gå kraftig utover både motivasjon og søkertall.

— Vi lider under politikere som ikke har klart å bestemme seg. Jeg har kontakt med mange lærere her på skolen, og jeg merker at det er grense for hvor mye de kan klare, sier Roald Andreas Hauper Sandøy, lærer på medier og kommunikasjon på skolen og tillitsvalgt for Utdanningsforbundet

I dag holder Tangen videregående skole til i sju forskjellige bygninger.

— I disse byggene blir det knapt gjort vedlikehold fordi vi venter på ny skole. Da er det ikke lett å skulle gi elevene et godt tilbud, sier hovedverneombud Per Kjær.

Bli i sentrum

Ansatte og elever på Tangen videregående skole framholder at de er blitt lovet en ny skole i sentrum.

— Jeg er ikke sikker på at jeg ville ha reist til en skole langt ute i gokk. Det å kunne gå eller sykle til skolen er faktisk veldig viktig, sier elevrådsleder Ida Binfield.

— Mye av det som er bygd opp her er også avhengig av at skolen blir liggende i sentrum. Frisørlærlingene har for eksempel opprettet en frisørsalong. Det hadde ikke fungert med en slik salong om den hadde ligget langt utenfor byen, sier hun.