b) På 1970-tallet forsvant rutebåten til denne dobbeltøya. Her er det lite folk og mye historie. 11 konger har besøkt området, og her er kors og minnetavle over den første. Her er det fint å søke ly for vær og vind, og lett å rømme dersom det skulle komme fiender. En rekke sagn herfra finnes hos Snorre.

2. En norsk kunstner utførte i sin tid dekorative arbeider for riksdagsbygningen og slottet i byen som er svaret på oppgave 29. Han laget for 100 år siden et monument over en norsk konge som kjempet på Sicilia og i Bulgaria og giftet seg med en storfyrstes datter. Kunstneren har samme navn som dette stedet. Der det ligger et hotell som om noen år er 300 år gammelt. Den moderate amerikanske venstresidens svar på Det Beste heter det samme som stedet. En norsk maler som tidlig vakte oppmerksomhet på grunn av sine historiske komposisjoner, har laget altertavlen i Kristiansand domkirke. Han har malt et kjent bilde av en mor herfra.

3. Hvert år selges i gjennomsnitt 5,4 kg til hver enkelt nordmann av et produkt som er karakterisert som det folkeligste som fins, nesten mer enn fotball. Produktet feiret nylig jubileum. 35 millioner eksemplarer produseres hvert år i denne kommunen, men industrien her begynte med møbler. Her faller det mye vann, og mange kommer for å se på det. Han som skrev filmmanus om en norsk flukt fra Afrika og bok (som ble filmet) om en som stjal en båt i på Sørlandet og førte den til England, er født i denne kommunen. Det er også han som har tegnet en kjent barnestol basert på forholdet mellom kropp og stol, og journalisten som sto sentralt i hendelsene rundt en norsk regjerings fall.

4. I denne kommunen har SV en ordfører som er inne i sin fjerde periode. En kjent kvinnelig journalist som var født i Bergen, oppvokst i Stavanger og mor til en kjent journalist – begge har fått Narvesens/Fritt Ords pris for fremragende journalistikk – skrev oppsiktsvekkende artikler om ei 12 år gammel jente på et pleiehjem i kommunen. Han som foretok en viktig handling i 1906 og er nevø av henne som skrev at engler små, de synger og i dag om fred og fryd på jorderik og om Guds velbehag, er født her. Han som elsker alt som er ekte norsk, fra folkelivet til sild og torsk og sang om Vesterhavet og Kristiansand, fikk sin utdannelse her.

5. En av tre kjente søstre som solgte over 90 millioner plater og spilte inn 18 filmer, hadde en mor som kom fra denne kommunen. To tråder og en rose ga grunnlaget for produkter som en kjent norsk moteskaper i 1990-årene hentet inspirasjon fra.

6. a) På dette stedet, som er ødelagt tre ganger, kjemper kultursjefen for et spesielt opplevelsessenter for en musikkform. Noe av bakgrunnen er kanskje at her vokste han opp, han som var glad i øl og pizza og en statsminister i grønn dessert. Herfra kommer også han som har fortalt oss om et sted der det er godt å sitte, og hans kollega som ble kjent fordi han var så glad i pølser.

b) Fra svaret på a) kommer også de som fikk støtte fra Distriktenes utbyggingsfond for sitt første store produkt, som ble laget 16 timers biltur unna. Men det umulige er mulig, og det går likere nå. I en hytte i denne sørlandskommunen ble produksjonen ferdig. Herfra kommer to ungdommer som prøvde å kvalifisere seg for en OL-plass i en konkurranse som skal foregå i svaret på oppgave 18a. I kommunen gjorde man i 1994 det eldste funn av et menneske i Norge. Han som har en friidrettsrekord som har stått i 32 år, har representert en klubb fra denne kommunen.

7. For ti år siden flyttet en gruppe herfra til Oslo for å nå ut med musikken sin. Og det har de klart, 350.000 solgte eksemplarer av tre album, og det fjerde blir neppe den dype enden. Her finner vi Norges trolig største og tyngste museumsgjenstand. Preget av samferdsel er også to av de siste 20 årenes politikere som kommer fra kommunen der stedet ligger, en var samferdselsminister og en formann i samferdselskomiteen i Stortinget. Flyplassen har samme navn som en dansk by. Hva heter stedet?

8. Ni veteraner var ombord i en båt som har fraktet 23 tonn norsk gull. De kom i fjor tilbake i Norge og fikk Den norske deltakermedaljen. Båten hadde samme navn som den byen vi skal fram til. Et band fra denne byen har et debutalbum med en særegen sensitiv sarkasme i tekster og avlevering. Bandet har samme navn som han som ble drept av et skudd som utløste en krig, og det har besøkt Kristiansand. Den første norske spilleren som ble mesterligavinner (men han spilte ikke finalen) og den første som vant nabolandets toppserie med to klubber, har spilt for en klubb fra denne byen. Stadion tok i sin tid nesten 150.000 tilskuere, men nå er kapasiteten under 90.000. 9. Fra denne byen kommer klubben som i år satte pinner i hjulet for en annen klubbs ambisjoner om å vinne fire titler inneværende sesong. En av de aller første norske sjømannskirkene ble bygget her. En virussykdom som bare angriper fjørfe, har sitt navn fra byen. En flere meter høy skulptur som skal symbolisere byens mange skjulte elver, er laget av en norsk kunstner som har designet moderne leskedrikkflasker. En nordmann født i byen som er svaret på oppgave 16b, opparbeidet en stor formue i denne byen, og skjenket senere store legater til sin fødeby.

10. a) En som ikke får den tittelen hennes forgjenger ville fått, får i stedet en tittel knyttet til dette området. Hennes tilkommende har betydelige inntekter herfra. Populærforfatterinnen som skrev melodramatiske og sentimentale bøker, bl.a. om hun som var gift med Jakob og hennes svigermor, har også skrevet en bok med områdets navn i tittelen. Kong Harald har tre ganger deltatt i en kjent seilas som nå avsluttes utenfor området. Etter et uhell samme år som en forfatter født i Kristiansand fikk beslaglagt en bok, rant svære mengder olje i sjøen utenfor området.

b) I et sogn i området som er svaret på a), ble det i 1791 gjort en oppdagelse av en prest som fant svart magnetisk sand som etter hvert ga navn til et stoff som finnes i nesten alle bergarter. Det finnes bl.a. i noe som det utvinnes mye av i Eigersund/Sokndal. Stoffet ga senere navn til et område som ble oppdaget i 1655 og som vi skal fram til. Det ble skrevet historie da et lite fartøy som har navn etter oppdageren, besøkte området tidligere i år. Landskapet er en blanding av Vestlandet og Sørlandet. Området er viktig fordi det kjemiske miljøet her ligner på det miljøet som var på vår klode i dens barndom for fire milliarder år siden.

11. Denne livlige, store småbyen har samme status i år som Stavanger får i 2008. Den er nest størst i det landet den ligger, og den er i utgangspunkt en norrøn vikingkoloni. Et norsk band bærer byens navn. Øverstkommanderende for allierte styrker ved kamper i Nord-Norge hadde en tittel fra denne byen. Et kystlag startet internasjonal ungdomsaktivitet i Kristiansand med utgangspunkt i aktiviteter med en kopi av en 38 fots båt fra 1700-tallet. Båten hadde sitt navn fra et sted i denne byen, etter et dramatisk forlis julaften 1796. 12. En forfatter har skrevet både om slakteri, barnekorstog og hva som skjer når en nøytronbombe eksploderer i denne staten. Han har også skrevet en science fiction-roman om sirener i området som er svaret på oppgave 10b. Staten valgte en tidligere astronaut som senator, og her lå det første hovedkvarteret til en religiøs bevegelse som senere har slått seg ned i svaret på oppgave 15. To brødre som var samferdselspionerer, drev et sykkelverksted i denne staten. Han med filmhistoriens mest berømte blå øyne, er født i staten.

13. Tidligere i år ble det skrevet historie i en idrett som har sterke tradisjoner i Norge, og verdensmesteren kommer fra en by der omtrent ingen vet hva han har gjort. En politiker med bånd til Norge vant en viktig nominasjon i denne byen. En av de store jazzlegender begynte sin karriere med et orkester i byen, herfra kommer også en annen jazz-legende, swing-kongen. Han som er portrettert av Rod Steiger og Robert de Niro, arbeidet her. En organisasjon med et navn som kommer av at møtestedene opprinnelig skiftet mellom medlemmene, ble stiftet av en advokat i denne byen.

14. Her er det funnet en meget verdifull metallklump på nesten ett tonn. En utenlandsk skuespiller fikk i fjor en norsk klump av dette metallet for sin innsats som sjørøverjeger. Han har tidligere spilt en amerikansk kulturpersonlighets alter ego basert på en klassiker i sin genre som denne personligheten skrev om frykt og avsky i en by som i 40-årene fikk betegnelsen syndens by. Det er ikke denne byen vi skal fram til, men til byen der kulturpersonligheten – som grunnla en spesiell form for journalistikk – nylig tok livet av seg. En nordmann som i 1950 her fikk et litt mindre edelt metall enn i det som er i den tidligere omtalte klumpen, drev i flere år skiskole i byen.

15. I denne byen skal en norsk sangfugl opptre i mai sammen med et kor som ikke er av de minste. Strandguttene laget en sang om byen på 60-tallet og en norsk OL-vinner driver et av verdens flotteste skisteder der. En svensk fagforeningsmann og visesanger som har fått en film om livet sitt, ble dømt til døden og skutt i denne byen.

16. a) En kjent artist laget for 48 år siden en plate som i januar i år toppet hitlistene i England 48 år, det var hans 19. topplassering. Han hadde nær forbindelse med en oberst. Han hadde en eiendom som nå er blitt museum. Chuck har en låt om byen og staten som eiendommen ligger i. En kjent maler som har portrettert Dronning Sonja, har også brukt artistens bilde i et av sine verk. Hva heter eiendommen?

b) Artisten omtalt i a) inntok forholdsvis nylig en fabrikk i denne sørlandsbyen i form av kunst. Det dreide seg om fem installasjoner laget av en kunstner født og oppvokst på Sørlandet. Hun har bl.a laget statuen over ham som var den første som fløy over begge polene, og hun kom til finalen i en reality-serie. Hva heter byen?

17. Hvor ligger graven til en som gjorde fire store oppdagelsesferder? To land krangler. I en hovedstad som har verdensdelens eldste katedral, er det et gravmæle som noen mener er oppdagerens. Han innsatte sin bror, med samme navn som en av Jesu disipler, som guvernør i landet. Nå vil regjeringen åpne graven for å ta DNA-prøver av beinrester og sammenligne med levningene av sønnen, som er begravet i en annen verdendel, i en katedral som igjen er bygget på grunnmuren etter en moské. Hovedstaden vi leter etter, ligger i et land som har vært selvstendig siden 1844, tidligere var det styrt av nabolandet og to land i en annen verdensdel.

18. a) Han som var sammen med Roosevelt og Churchill på en viktig konferanse under andre verdenskrig, hadde en periode uinnskrenket makt her. Over 20 norske politikere har vært her på smøretur, en av dem er fra svaret på oppgave 18b. Flere norske misjonsselskaper har arbeidet her. Norge samarbeider om landbruk og handel i en gruppe med landet og syv andre land. Hvor skal vi?

b) En sørlending virket 18 år i svaret på a). Han skrev om en rød blomst, og senere en selvbiografi i tre bind. I kommunen han kom fra, er det et orkester som de siste 14 årene har solgt over 40.000 album. Et sagn sier at her vokste hun opp i usle kår hun som ble skjult i en harpe og senere vant kongen gjennom sin skjønnhet og klokskap. Hva heter kommunen?

19. En kjent religionsstifter er født i dette landet. Det har imidlertid en annen statsreligion, og er det eneste landet i verden som har denne statsreligionen. Landet er verdens eneste kongedømme i sitt slag. Kongen styrer barskt. Ræga solgte for noen år siden hatter for å bygge pikeskole i landet.

20. En dame fra Sørlandet var den første utenlandske gjest i sitt slag i denne innlandsstaten, som er et av verdens fattigste land. Nærmere ti prosent av befolkningen lever med aids. Mens Norge har én lege per 300 innbyggere er tallet i dette landet 1:45.000. En stor innsjø inneholder verdens største antall ulike fiskearter. Hva heter landet?

21. Til denne hovedstaden strømmet nylig titusenvis av musikkelskere og tilhengere av en religiøs bevegelse som ser landet der byen ligger som det lovede land, for å feire 60-årsdagen for fødselen til en musiker som kollapset på scenen og er begravd i en annen verdensdel. Han var den fremste representant for en langsom musikkstil med slepende rytme og mye bass. Byen ligger omtrent på samme høyde som Galdhøpiggen. To sørlandsbyer har vennskapskommuner i landet der hovedstaden ligger.

22. To av Norges største industriselskaper er svært opptatt av å få begynne virksomhet og bli tatt inn i varmen av den suverene lederen i dette landet. I oldtiden ble landets navn brukt som navn på hele verdensdelen. Det er stort og tynt befolket, og det grenser til seks andre land. I forbindelse med at en av innbyggerne ble kjent skyldig i å ha forvoldt 270 menneskers død, har det vært snakk om store erstatninger. I dette landet er det målt 58 varmegrader i skyggen.

23. En norsk vitenskapsmann har fått en minneplate i en botanisk hage på en øy mye besøkt av norske turister. Vitenskapsmannen døde ung under en ekspedisjon til et område som har gitt navn til to stater. En tidligere riksmeklingsmann har nylig skrevet en bok om ham. En fremdeles aktiv trøndersk idrettsutøver med OL— og VM-medaljer mellom 1986 og 2000, var en sesong her. En annen trønder planla en golfbane her, han har funnet en billig måte for å konvertere saltvann til ferskvann, og han legger hullene rundt kunstige innsjøer. Hva heter øya?

24. La meg begynne med &&.(dette landet) lyder første setning hos han som i familiens hovedsete ble kalt en stor løgner, men stadig lokker stadig nye generasjoner. Tvillingsøsteren til han som deltok i en viktig aksjon i Norge under andre verdenskrig, ble filmskuespillerinne i Hollywood og spilte den kvinnelige hovedrollen i en film om eventyrerens liv. Ifølge 1.Mosebok endte en velkjent ferd i et område som den gang var betegnelsen på hele den østlige del av dette landet. En av de mest kjente nordmenn arbeidet sterkt for folket i dette landet. Her er også avholdsfolk glade for å bli tilbudt en dram.

25. En ganske ny matrett ble første gang laget på en bar i denne byen. Retten består av løvtynne, rå skiver av okse- eller kalvekjøtt, servert for eksempel med flak av parmesan, olivenolje og salat. Kan også anrettes med rå fisk eller skalldyr. Retten er kalt opp etter en maler, og den er særlig inspirert av malerens intense bruk av rødfarger. Hun med fortvilte rop fra sofaen skrev om en reise hit. En meget kjent historie fra Johannes 2. har inspirert mange malere, begge de mest kjente verkene hang opprinnelig i denne byen. En norsk komponist fikk verdenssuksess da hans orkesterverk ble fremført i byen i begynnelsen av 1930-årene. En populær drikk kom til Europa i denne byen.

26. En stor og romantisk kjærlighetstragedie om utålmodighet, lunefull skjebne og bitter feide er blitt filmet fire ganger, én gang på location i denne byen. Den står på UNESCOs liste over verneverdige steder. Byen het egentlig noe annet, men en pave endret navnet og gjorde den om til den mest typiske renessanseby i landet. Den ligger omtrent midtveis mellom hovedstaden i landet og en av verdens fremste kulturbyer.

27. Denne byen ligger i et område der flere av Europas viktigste vannveier går, og der det tales tre ulike språk. Et av dem tales bare av omtrent 560.000 mennesker, men det er offisielt språk i det landet der byen ligger. En nordmann satte her en legendarisk verdensrekord som sto i 23 år. Mannen til hun som er omtalt i spørsmål 20 ble kritisert fordi han deltok på et møte her i januar der både Sharon (ikke statsministeren) og Angelina var med.

28. Denne byen er blitt et symbol for militær maktbruk mot en sivilbefolkning, og i år har det vært markert et jubileum for hendelser som førte til at en kjent kulturbygning ble ødelagt – den skal gjeninnvies i sommer. En norsk fotballspiller som har vært toppscorer både i norsk eliteserie og i den øverste serien i landet der denne byen ligger, har spilt for en klubb herfra samt for fire andre klubber i landet. En som har gitt navn til en pastill har sunget ved operaen i byen. Et av Norges mest kjente malerier, med vestlandsmotiv, ble laget her.

29. I denne byen deles det ut bjørner av edelt metall. En nordmann som forbindes med svarte penger og hvite løgner og en amerikansk stat, Oslo, var i februar skytende stjerne her. En som har laget en kjent påskemelodi bærer byens navn. Mer enn 50 sørlendinger var til stede da to sørlandskunstnere nylig åpnet en utstilling her. Et norsk galleri (en av initiativtakerne er fra en sørlandsby) i byen havnet på førstesidene i skandalepresssen på grunn av et maleri av en norsk kvinne som har vært ofte i disse avisene.

30. Det var i denne byen at en trikkefører stoppet trikken hun kjørte i et stort veikryss, og dermed bidro til en generalstreik som etter flere års kamp og strid førte til vestlig type demokrati. Etter påske får byen direkterute med fly til Norge. Her er en av Europas vakreste gater, gjenskapt til den minste detalj slik bebyggelsen var da byen var en av de viktigste byene i et stort handelsforbund. En krig startet her.

31. 40.000 tvangsarbeidere ble brukt for å skape en av verdens vakreste byer, den er ikke bygget på stengrunn. Et norsk panservåpen ble eksportert til byen rundt årsskiftet, det er 104 år siden en tilsvarende transport skjedde til det landet byen ligger i. En meget kjent thrillerforfatter som har skrevet både om løver og nåløye, har også en bok om en mann fra denne byen.

32. Hun som er fremstilt som en kvinnelig David, triumferte over en annen kvinne i begynnelsen av året, og oppstusset skal føre til investeringer og nyansettelser på produksjonsanlegget i denne kommunen. Herfra kom en ridder med en lanse som var 20 cm. lang med pennesplitt i den ene enden, han startet med å tegne personer sidelengs på en dorull. En asiatisk tenker bodde her og er gravlagt på et fjell i kommunen.

33. For kr. 9,50 kan du se på turister i en ikke alltid ufarlig aktivitet i det området vi skal fram til. Dersom du bytter om på de to siste tallene i innbyggertallet (i år 2004) for kommunen som området ligger i, har du høyden på et kjent fjell i kommunen. Oppfinneren av en meget kjent salat kommer fra kommunen som området ligger i, hun var i over 40 år vertinne på et verdenskjent hotell. Området vi skal fram til er ikke blant de 15 største i sitt slag. Hva heter det?

34. Denne kommunen har i år fått noe som Kristiansand også gjerne vil ha, og som Bergen har. Her møtes to E-er, og her er det glede til tusen. En politiker som var en av de to første i sitt slag, bærer samme navn som kommunen.

35. Her er det funnet en bygning som i sitt slag kan være den første i Norge og dermed kaste nytt lys over en viktig del av vår historie. Her er det kanal og jernbane, og flyplassen bærer et dyrenavn. Forfatteren med en rik far som gikk fallitt da sønnen var åtte år, ble født her, det var også han som ikke fikk være med den store norske helten på dennes største triumf. Byen hører på et område sammen med Agder.

36. Denne kommunen har ifølge Store norske leksikon ingen tettsteder. En kvinnelig politiker som var den første som oppnådde en bestemt posisjon, var født her. Kommunen grenser til fem andre kommuner. En kjent norsk saksofonist har samme navn som kommunen.

37. Et norsk produkt bærer navnet til et turiststed i Norge, men kommer fra et annet sted, på Sørlandet. Hun som fikk sitt gjennombrudd med en jomfruplate og spilte i en film med samme tittel som en figur Mia Gundersen har levd seg inn i, forlanger dette produktet på de hotellene hun besøker. Det er planer om å firedoble produksjonen fra denne kommunen. Herfra kom en gruppe som mente at ingen skulle eie mer enn tilstrekkelig til livets opphold og at alt skulle eies i fellesskap.

Når du har kommet deg i mål og svart på alle spørsmålene, legger du svarene i en konvolutt, merker den "Påskereisen" og sender den til:

Fædrelandsvennen

Boks 369

4664 Kristiansand

Svarfristen er 3. april